Caută
Close this search box.

Canalizarea, un lux pentru aproape jumătate dintre români

Canalizarea rămâne un lux pentru aproape jumătate dintre români. Numărul celor care reușesc să-și racordeze locuințele la astfel de rețele crește insesizabil de la un an la altul.

Pe străzi din cartierul Giulești Sârbi, care aparțin de sectorul 1, oamenii așteaptă de zeci de ani canalizare, dar și gaze și asfaltare. Mulți dintre ei și-au pierdut speranța că solicitările lor vor fi auzite și rezolvate.

Taxele și impozitele sunt însă mult mai mari decât cele de la țară. Chiar dacă străzile se umplu de apă și noroaie după ploi, așa cum s-a întamplat în ultima perioadă, potrivit TVR.

Oficial, zona București-Ilfov are cea mai mare pondere a populației cu acces la rețelele de canalizare, de peste 88%. Dar în restul Munteniei și Nordul Moldovei procentul nu atinge nici 40%. La sate, situația e si mai grea: doar 13% din locuințe sunt conectate la canalizare.

Extinderea canalizării a fost printre prioritățile Programului Național de Dezvoltare Locală.

În ultimii ani s-au alocat între 5 și 7 miliarde de lei pe an câtre autoritățile locale. Și în ultima ședință de guvern au fost aprobate plăți pentru lucrări.

Citește și: Un labrador a salvat de la înec un pui de căprioară

Bani pentru canalizare ar urma să vină în următorii 5 ani și de la Uniunea Europeană, dacă experții de la Bruxelles sunt de acord cu Planul Național de Redresare și Reziliență. 88.000 de gospodării din localități mici ar trebui să fie racordate la rețele de apă și canalizare.

Aproape jumătate dintre români nu au canalizare

București-Ilfov: 88,5%

Centru: 68,3%

Vest: 62,8%

Sud-Vest Oltenia: 42,9%

Sud-Muntenia: 38,9%

Nord-Est: 38,7%

SURSA: INS, 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri