Caută
Close this search box.

Didier Reynders, comisar european pe Justiţie: UE poate fi distrusă de deciziile curţilor constituţionale din statele membre

comisia europeană

Comisarul european pe Justitie, Didier Reynders, avertizează că existența UE este periclitată din cauza deciziilor curților constituționale din unele state membre, care nu recunosc primatul dreptului european asupra dreptului național.

Într-un interviu acordat Financial Times, Reynders a promis să lupte împotriva unor decizii ale curților constituționale care încalcă supremația legislației europene, practică care ar putea distruge uniunea.

„Care este riscul dacă nu ne ocupăm de asta? Vom distruge însăși Uniunea”, a declarat Reynders. Astfel de decizii ale curților constituționale nu sunt luate doar în Europa de Est, în țări precum Polonia sau Ungaria, ci și în Germania sau Franța.

Comisia Europeană a lansat luna aceasta măsuri împotriva Germaniei, după ce Curtea Constituțională de la Berlin a decis că Curtea de Justiție a Uniunii Europene a acționat dincolo de competențele sale într-un caz legat de cumpărarea de obligațiuni a Băncii Centrale Europene.

De asemenea, următoarea mare provocare a UE este o decizie luată de Curtea Constituțională a Poloniei, care ar putea stabili pe 13 iulie că anumite elemente ale tratatelor UE nu sunt compatibile cu constituția țării.

Acest caz este considerat de experți juridici cea mai mare provocare a Bruxelles-ului în această sferă. Comisarul Reynders mai spune că Varșovia s-a folosit de exemplul german pentru a-și susține propriul caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri