Caută
Close this search box.

Fake-news: Companiile aeriene le dezvăluie vaccinaţilor că fac tromboză în avion

tromboză

O știre falsă referitoare la consecințele zborului cu avionul asupra oamenilor vaccinați anti-COVID este distribuită masiv, de câteva luni, în mai multe state din Europa, inclusiv în România.

„Companiile aeriene îi sfătuiesc acum pe cei care au avut injecția experimentală (sic!) să nu zboare. Pericol de cheaguri de sânge / atac vascular cerebral în timpul zborului” – este mesajul standard distribuit în România, de pe mai multe conturi de Facebook, conform Ziare.com.

La finalul postărilor, este inserat un link către publicația Sky News Australia. În articol, un fost parlamentar australian controversat susține că mai multe „companii aeriene abordează problema cheagurilor de sânge și recomandă persoanelor vaccinate să nu călătorească”.

Informația a fost diseminată încă din luna mai, în țări precum Franța, Olanda sau Germania, arată o analiză publicată de AFP, în colaborare cu factual.ro.

Autorii analizei au consultat reprezentanții Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA), pentru a-i întreba în ce măsură este informația adevărată.

„IATA nu are cunoștință de nici o întâlnire între companiile aeriene, pentru a discuta despre faptul că nu transportă pasageri vaccinați. Poziția IATA este: călătorii care sunt vaccinați ar trebui să fie liberi să călătorească fără restricții”, au declarat oficialii IATA, pentru AFP.

Răspunsuri similare au venit din partea mai multor operatori aerieni influenți. Pe de altă parte, știrea falsă, distribuită de pe conturi cu profil suspect, a fost redistribuită în România de mii de ori, diseminarea începând în jurul datei de 20 iunie 2021, iar videoclipul a fost vizionat în România de zeci de mii de ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri