Odinioară era un stat prosper al Orientului Apropiat, dar disputele interetnice l-au transformat într-un infern. Capitala sa, odată supranumită Veneţia Orientului, este în criză, în pofida istoriei sale milenare.

O criză economică fără precedent în ultimii 30 de ani este aproape să îngroape statul cunoscut odinioară drept „Elveția Orientului Mijlociu”.

Libanul este la câteva zile distanță de o explozie socială, a avertizat premierul interimar Hassan Diab, care a cerut comunității internaționale să salveze țara aflată într-o profundă criză economică.

Banca Mondială a numit criza Libanului una dintre cele mai grave depresii ale istoriei moderne. Moneda locală, lira libaneză, și-a pierdut peste 90% din valoare, în ultimii doi ani, și mai mult de jumătate din populația de aproximativ 6 milioane de locuitori a fost aruncată în sărăcie, arată Reuters.

Criză de combustibil adiacentă a creat cozi kilometrice în fața benzinăriilor. Tensiunea celor care așteaptă la rând a cauzat lupte la stațiile de alimentare. Pe acest fundal, premierul interimar avertizează că urmează tulburări sociale și mai mari.

„Libanul este la câteva zile distanță de explozia socială. Libanezii se confruntă singuri cu această soartă întunecată”, a declarat Diab, într-un discurs de la o întâlnire cu ambasadorii și reprezentanții misiunilor diplomatice de la Beirut.

Diab este interimar de când și-a dat demisiam în urma catastrofalei explozii din portul Beirut, din 4 august 2020. De atunci, politicienii nu au putut să se pună de acord asupra unui nou guvern. Diab a mai spus că doar un nou cabinet ar putea relua discuțiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.