Caută
Close this search box.

Orban, la alegerile PNL Mureș: Să fim cinstiți, fără un PNDL3, de o valoare de 40-50 de miliarde de lei, va fi foarte greu să finanțăm proiectele de infrastructură pe care le au primarii noștri

ludovic orban

În unul dintre puținele județe din Ardeal, Mureș, în care PNL nu a câștigat nici Primăria municipiului reședință de județ, nici Consiliul Județean, au avut loc alegeri interne, la eveniment fiind prezenți și premierul Florin Cîțu și președintele partidului, Ludovic Orban.

În competiția pentru șefia PNL Mureș s-au aflat Ciprian Dobre (fost deputat, fost prefect, fost președinte al Consiliului Județean) și actualul președinte al organizației, senatorul Cristian Chirteș.

Ciprian Dobre a anunțat în spațiul public că se numără printre susținătorii premierului Cîțu, în cursa pentu președinția partidului, în timp ce Ciprian Dobre se numără printre susținătorii lui Ludovic Orban.

În discurusl său, Ludovic Orban a subliniat că are și el, desigur, un preferat în competiția pentru președinția PNL Mureș, dar că n-o să-i pronunțe numele pe scenă pentru că cei care-l cunosc știu foarte bine despre cine este vorba. În schimb, Orban a ținut să amintească importanța care se cuvină a fi arătată primarilor PNL, reinvocând necesitatea aprobării unui Plan de Dezvoltare Locală (numărul 3), care să devină in instument credibil de finanțare pentru proiectele primarilor.

„Obligația conducerii PNL și a Guvernului PNL este să sprijine proiectele fiecărei comunități care este condusă de primari liberali. Să fim cinstiți, fără un PNDL 3, de o valoare substanțială, de 40-50 de miliarde de lei, va fi foarte greu să finanțăm proiectele de infrastructură pe care le au primarii noștri. Primul PNDL a fost în valoare de 20 de miliarde de lei, al doilea a fost în valoare de 33 de miliarde de lei”, a spus Orban.

Liderul PNL a adăugat că în ceea ce privește proiectele desfășurate de Compania Națională de Investiții, în sistemul actual în care licitațiile sunt făcute la București, ritmul de finalizare a licitațiilor este de cam de 150-170 pe an.

„Acest ritm ar putea fi și mai scăzut, din cauza exploziei prețurilor la materialele de construcție. Firmele care câștigă contractele nu mai semnează contractele pentru că sunt făcute pe baza studiilor de fezabilitate și a indicatorilor economici din urmă cu un an, doi ani de zile, care sunt cu valori cu 25-30% mai mici decât valoarea reală. Dacă vrem să dăm drumul la proiectele CNI, este nevoie de o ordonanță de urgență prin care să se delege competența de organizare a licitațiilor către UAT-uri, în cazul proiectelor cu o valoare mai mică de 20 de milioane de lei. În acest fel, proiectele vor fi implementate într-un timp cât mai scurt”, a spus Orban.

Liderul PNL a mai adăugat că apreciază că vocea sa a fost auzită la nivelul coaliției și că s-a luat o decizie în ceea privește creșterea prețului la materialele de construcție, avertizând asupra riscului ca șantierele de lucru să se închidă:

„Dacă nu se modifică prin ordonanță de urgență sistemul de indexare a contractelor, în două-trei luni toate șantierele vor fi închise. Asta este realitatea, eu vorbesc cu constructorii, am informaţii clare din piaţă. Nimeni n-o să-şi mai permită să lucreze în continuare în pierdere”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri