Caută
Close this search box.

Constituţia SUA, scoasă la licitaţie pentru o sumă imensă

Un exemplar original rarisim al Constituţiei americane ratificate la 17 septembrie 1787 la Philadelphia va fi scos la licitaţie în curând la New York pentru o valoare estimată între 15 şi 20 milioane de dolari, a anunţat vineri casa de licitaţie Sotheby’s, potrivit AFP.

Sotheby’s expune până duminică o colecţie privată de documente constituţionale americane datând din perioada revoluţionară, 1776 -1789, între care faimoasă Chartă constituţională semnată la Philadelphia de „Părinţii fondatori” ai SUA, între care George Washington, Benjamin Franklin şi James Madison.

Potrivit lui Selby Kiffer, istoric expert în manuscrise şi cărţi vechi la Sotheby’s, este vorba de un „fantastic prim exemplar imprimat al Constituţiei SUA, probabil tipărit în seara zilei de 16 septembrie (1787)”.

Document este „extrem de rar” pentru că nu au rămas decât „11 exemplare cunoscute” din cele „500” imprimate probabil, a explicat Kiffer cu ocazia celei de-a 234-a aniversări a Constituţiei americane.

Textul constituţional, care începe prin faimoasa formulă „Noi, poporul Statelor Unite, în vederea formării unei uniuni mai perfecte (…) decretăm şi stabilim această Constituţie pentru Statele Unite ale Americii”, a fost estimat de Sotheby’s între 15 şi 20 milioane de dolari şi va fi scos la licitaţie la sfârşitul lunii noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri