Caută
Close this search box.

Adriean Videanu a vândut bolovani de marmură cu 530 de euro bucata, pentru Catedrala Mantuirii Neamului

adriean videanu

Jurnaliștii de la Recorder au dat publicității o anchetă despre modul în care administratorii BOR au prăduit banii publici, pentru a construi Catedrala Mântuirii Neamului. „Catedrala prăduirii neamului” – se intitulează sugestiv materialul din Recorder.

Printre politicienii care au contribuit masiv la prăduirea banilor publici, pentru ca BOR să achiziționeze materiale supraevaluate de zeci de ori, se numără Elena Udrea, Gabriela Firea și Adriean Videanu.

Videanu a făcut cea mai bună afacere. În calitate de ministru și apoi de viceprimar, el a sprijinit cu fonduri consistente construirea Catedralei Mântuirii Neamului, apoi a primit contracte de 21 milioane de euro, de la Administrația Patriarhală.

Iata ce scrie Recorder despre afacerile dintre Videanu şi BOR:

Din poziția de vicepremier, Videanu a militat public pentru construirea unei mari catedrale naționale și în martie 2005 mergea în Dealul Patriarhiei, să discute despre cum poate Guvernul să ajute la începerea proiectului.

O săptămână mai târziu, își punea semnătura pe ordonanța de urgență, prin care statul român îi ceda Patriarhiei terenul de 110.000 de metri pătrați, de lângă Casă Poporului. Un teren care valorează astăzi circa 180 de milioane de euro.

În primăvara aceluiași an 2005, Videanu părăsea Guvernul și se instala în fotoliul de primar general al Capitalei, rămas vacant după plecarea lui Băsescu, la Cotroceni. Și de aici a continuat să ajute Patriarhia, prin includerea catedralei în Planul Urbanistic Zonal, dar și prin declarațîi publice de susținere a proiectului.

Presa avea să descopere ulterior că, în aceeași perioada în care îi făcea favoruri Patriarhiei, Videanu era ajutat de Biserică să obțînă un teren, pe malul lacului Snagov, unde și-a construit celebra vilă de 1.300 de metri pătrați, rupând o parte din terenul pe care o biserică își avea cimitirul.

Însă adevărata răsplată avea să vină mulți ani mai târziu. Firma Theda Mar (fosta Titan Mar) a fost aleasă să livreze cantități uriașe de marmură, pentru proiectul pe care patronul său l-a susținut cu atâta aplomb, din postura de politician.

Conform informațiilor obținute de Recorder, firma lui Adrian Videanu a încasat în ultimii trei ani 106.736.783 lei (21 de milioane de euro) de la Administrația Patriarhală. pentru acești bani, a livrat marmură pentru pardoseală și decorurile catedralei naționale: marmură de import Caffe Latte, Sun Red, Champagne și Onyx, dar și autohtonă, de Ruşchita.

Jurnaliştii au obținut documente care cuprind facturi, devize și costuri ale materialelor livrate de firma lui Adriean Videanu, apoi au consultat trei arhitecți diferiți, care au lucrat pe proiecte, cu biserici de patrimoniu.

Toți ne-au spus același lucru: la majoritatea componentelor, e aproape imposibil să verifici dacă prețurile au fost umflate, pentru că la catedrală nu s-a lucrat cu produse de serie, ci cu componente unice, făcute pe comandă specială, pe care pur și simplu nu ai cu ce să le compari.

Cum nu s-a putut verifica dacă prețurile plătite pe marmura livrată de Videanu sunt corecte, lucrările fiind fără referință, anchetatorii s-au uitat la sistemele de prindere: șaibe, piulițe, șuruburi, tije și altele. Nici aceste obiecte nu se găsesc în orice magazine de construcții, unde te plimbi cu căruciorul, ci doar la distribuitorii de nișă.

Ofertele de preț pentru sistemele de prindere folosite la catedrală arată valori umflate chiar și de zece ori.

Nu știm dacă și componentele prinse cu aceste piulițe au fost cumpărate la suprapreţ, dar știm sigur că au costat o avere. Patriarhul Daniel nu s-a uitat la bani, când a venit vorba de amenajarea catedralei, și a ales cele mai scumpe materiale. Deasupra ușilor prin care se întră în altar, s-au folosit metri cubi de pietre semiprețioase.

Exemplul cel mai relevant este Onyx, o piatră mai populară printre bijutieri decât printre constructori. Lucrată corespunzător, este atât de scumpă și de frumoasă, încât se vinde și pe bijuterii de lux.

Patriarhul și-a pus boltă de ușa din Onyx livrat de firma lui Videanu. Cea din imaginea de mai jos, sculptată special pentru catedrala, a făcut parte dintr-o comandă de 500.000 de euro. Pe-aici au intrat și-au ieșit Patriarhul României și cel al Constantinopolului la slujba de sfințire din 25 noiembrie 2018. În rândul patru stătea Adriean Videanu, aflat printre invitații de onoare la evenimentul de sfințire a catedralei naționale.

Radu Negoiță, arhitect specializat și în construcții de patrimoniu, a consultat devizele obținute de Recorder și consideră că folosirea unor materiale atât de luxoase pentru amenajarea catedralei e nejustificată. „Am văzut că o bucată de Onyx care are grosime de 48 de centimetri costă 16 mii și ceva de euro. Au aruncat banii pe niște lucruri că în anul 1500 și care se puteau face la fel de elegant cu bani mult mai puțini, pentru că nu se duce nimeni să le mângâie, nu le palpează cu limba că să vadă cât de fine sunt. Se puteau face cu 1.000 – 2.000 de euro, dar știind că nu lucrează cu banii lor, și-au permis să facă cheltuieli nerezonabile”, explică Negoiță.

Doar pardoseală din altar, cea mai mică parte a încăperii principale, valorează aproape 388.000 de euro. Marmură Champagne livrată de Videanu.

La o analiză pe prețul materialelor folosite în interiorul catedralei, e greu de spus dacă e vorba de opulență asumată de beneficiar, de prețuri umflate de către contractor sau dacă e vorba de amandoua la un loc.

Cert este că din devize răsar multe semne de întrebare pe care nimeni nu pare să aibă dorința să le clarifice. Am găsit un inginer constructor care în trecut a lucrat pentru firma lui Adriean Videanu și l-am rugat să analizeze documentele. Primul lucru suspect a fost identificat la ferestrele catedralei: „Vedeți bolțile astea de la geamuri? În capul fiecăreia e câte un bolovan banal care nu costă mai mult de 30 de euro. Se numește cheie de boltă și susține toată greutatea de deasupra ferestrei. În devizul lor e 530 de euro bucată. E ireal, nu există așa ceva nicăieri în lume”.

În total, Catedrala Mântuirii Neamului are peste 120 de ferestre și la fiecare fereastră există o cheie de boltă. Conform inginerului pe care l-am consultat, prețul real al cheilor de boltă ar fi de 15 ori mai mic decât cel pe care l-a plătit Patriarhia către firma lui Videanu.

„Dom’le, n-are cum să coste atâta cheile de boltă. Orice-ar fi! Lucrez de 30 de ani cu piatră. Urc acum în mașînă și îți aduc o cheie de boltă fix că aia de la Videanu. O facem la firma într-o ora și ți-o vând cu 30 de euro. Cum să fie 530 de euro bucată? E ireal”, ne-a spus inginerul care a preferat să nu-și dezvăluie identitatea.

Biserica Ortodoxă Română a refuzat să răspundă la orice întrebare legată de atribuirea contractelor de pe șantierul catedralei, despre prețurile materialelor folosite și despre cuantumul banilor publici primiți pentru ridicarea construcției. Am trimis întrebări în scris și i-am contactat și telefonic pe reprezentanții Patriarhiei, însă în ciuda insistențelor noastre și a argumentelor prin care am justificat legitimitatea demersului, Biserica ne-a ignorat. În timp ce ne ignoră, a mai primit o tranșă de bani publici pentru continuarea lucrărilor la catedrala: 20 de milioane de lei alocați de Guvernul României în primăvară acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri