Caută
Close this search box.

Timișoara: Consiliul Local a dublat preţul gigacaloriei

Consiliul Local Timişoara a aprobat, într-o şedinţă extraordinară care a avut loc joi, dublarea preţului gigacaloriei pentru termoficare. Primarul Dominic Fritz a declarat că, în anul 2021, compania de termoficare Colterm a primit 180 milioane de lei de la bugetul local, dar, cu toate acestea, a continuat să meargă pe pierdere deoarece a vândut energia termică sub preţul de producţie, informează News.ro.

În urma votului Consiliului Local Timişoara, începând din data de 1 ianuarie 2022, preţul gigacaloriei la populaţie va fi de 416, 25 lei, faţă de 207, 27 lei, cât este în prezent, iar primăria va acorda o subvenţie de 435 de lei.

Astăzi, Consiliul Local a luat o decizie grea: a stabilit preţul local al energiei termice facturată populaţiei de către Colterm, la 416,24 lei/MWh, începând cu data de 01.01.2022. Ultima majorare al acestui preţ a fost acum 12 ani, în 2009. Tariful real de termoficare este de 851 de lei/MWh, din care bugetul local suportă mai bine de jumătate, adică 435 de lei/MWh, iar restul de 416 lei plăteşte populaţia. Colterm a primit, în 2021, o sumă record de aproape 180 de milioane de lei, din bugetul local. Cu toate acestea, compania a continuat să meargă în pierdere, prin vânzarea energiei termice sub preţul de producţie. Acesta este rezultatul a zeci de ani de management dezastruos, cumulat cu o explozie a preţului gazului la nivel internaţional. Asta este factura pentru populismul anilor anteriori, când preţul energiei termice facturate timişorenilor a fost ţinut artificial jos, în detrimentul investiţiilor în retehnologizare şi eficientizare”, a transmis primarul Dominic Fritz, la finalul votului.

Citește și: Certificatul verde, amânat până după Crăciun

Societatea de termoficare din Timişoara, Colterm, are datorii la furnizori de peste 300 de milioane de lei, iar în luna mai a fost şi amendată cu 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat certificatele de poluare impuse de Uniunea Europeană. Amenda a fost contestată de Primăria Timişoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri