Caută
Close this search box.

E aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron!

rafila

Invitat în emisiunea ”Insider Politic” de la Prima TV, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este aproape imposibil să nu te infectezi cu tulpina Omicron, având în vedere gradul de transmisibilitate pe care îl are. De asemenea, el a spus că adevărata problemă a acestui virus este reprezentată de faptul că oamenii de știință nu au avut informații despre el.

„La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini Omicron, este aproape imposibil să nu te infectezi. Gândiţi-vă: se infectează persoane vaccinate şi o persoană nevaccinată, indiferent… Ce trebuie să înţelegeţi: noi nu am avut niciun fel de informaţie despre acest virus.

El a venit pe un teren – că asta este problema acestui virus – un teren imunologic virgin, în care nu aveam niciun fel de reactivitate”, spune ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a mai spus că există multe persoane care s-au îmbolnăvit ”fără a face nimic” și că cei care au trecut prin infecție fie nu se vor mai îmbolnăvi din nou, fie ”o fac mult mai eficient”.

”Între timp, avem, pentru că sunt multe persoane care s-au îmbolnăvit, aparent nu au făcut nimic sau a fost o chestiune tranzitorie, de câteva ore, trecerea lor prin infecţie, aceste persoane au trecut prin boală, deci au o memorie imună faţă de acest virus şi, dacă se reîmbolnăvesc, o fac mult mai eficient sau nu se reîmbolnăvesc”, a afirmat Alexandru Rafila duminică, la emisiunea ”Insider Politic” de la Prima TV.

El a mai adăugat că se poate întâmpla ca o persoană nevaccinată să nu se infecteze cu tulpina sud-africană, dacă aceasta locuiește într-o comunitate mică și izolată care nu a avut contact cu coronavirusul.

Expiră Certificatul Verde în România

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a avertizat, joi, că începând cu data de 1 februarie 2021 expiră certificatul verde digital pentru cei care nu și-au făcut încă doza booster, adică a treia doză de vaccin. Acesta spune că este vorba de o directivă europeană care a impus noile reguli.

Astfel, cei cu două doze vor fi obligați să o facă și pe a treia dacă vor să își mențină drepturile pe care le au în prezent în pandemie.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Europa FM în cursul serii de joi.

Ministrul Sănătății a mai explicat de asemenea că valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la încheierea vaccinării.

„Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”, a mai transmis ministrul Sănătăți.

Ce va fi săptămâna viitoare

Săptămâna viitoare este posibil ca numărul de cazuri noi de COVID să ajungă la 25.000 sau 28.000 pe zi, a declarat duminică ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. El spune că viteza de creştere a infectărilor este totuși în scădere.

„Valurile cu creştere rapidă au, de obicei, şi o scădere rapidă. Opinia mea este că undeva în jurul datei de 10 – 15 februarie vom atinge acest maxim al numărului de cazuri. În circa 2-3 săptămâni. Un lucru e important însă, şi e bine să-l înţelegem, rata de reproducere a acestei infecţii a scăzut, maxima a fost în prima săptămână de după sărbători. În prima săptămână din ianuarie, am avut o rată de reproducere de 1,87 – adică practic o persoană infectată îmbolnăvea aproape alte două persoane, acum avem 1,25 şi, în ultimele opt-nouă zile, am avut o scădere progresivă de la 1,87 la 1,25. Şi 1,25 este îngrijorător, pentru că înseamnă că numărul de cazuri creşte, nu va scădea. Avem 19.000 acum, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000. Dar viteza de creştere a scăzut”, a declatat Alexandru Rafila duminică, la Prima TV, potrivit Agerpres.

El a mai precizat că panta descendentă a infectărilor cu SARS-CoV-2 depinde de două lucruri: numărul de persoane care s-au îmbolnăvit în valul 5, pentru a ajunge la un fel de „imunitate de turmă”, şi de protejarea categoriilor vulnerabile.

Ministrul a subliniat și că pastila anti-COVID este o soluţie pentru tratament, care se administrează cu precauţie şi numai după evaluarea pacientului, dar nu are rol de prevenţie.

„Noi avem o serie întreagă de aşa-zişi comunicatori în domeniul Sănătăţii, îi vedem frecvent la posturile de televiziune, pe social-media, care recomandă tot felul de produse, pe care să le iei ca să nu te îmbolnăveşti. Majoritatea acestor produse sunt foarte toxice şi mi se pare foarte curios că sunt oameni care ezită să se vaccineze, dar iau aceste produse fără rost şi se pun în pericol”, a explicat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri