Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţă joi că a aprobat pastila anticovid de la Pfizer, comercializată sub denumirea de Paxlovid.

”Comitetul Medicamentelor de Uz Uman (CHMP) al EMA recomandă să se acorde o autorizaţie de punere pe piaţă condiţionată a medicamentului antiviral administrat pe cale orală Paxlovid”, anunţă într-un comunicat autotitatea europeană de reglementare.

EMA recomandă ”să se autorizeze Paxlovid în tratarea Covid-19 la adulţi care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc sporit ca boala să devină gravă”, potrivit News.ro.

Antviralele acţionează printr-o diminuare a capacităţii unui virus de a se replica, oprind astfel boala. Ele sunt foarte aşteptate, deoarece pot fi administrate acasă, cu apă.

Pfizer anunţa în decembrie că pilula sa împotriva covid-19 reduce cu aproape 90% spitalizarea şi moartea persoanelor cu risc, atunci când este administrată în primele zile după apariţia simptomelor bolii.

EMA a evaluat datele unui studiu implicând bolnavi de Covid-19, studiu care a arătat că ”tratamentul cu Paxlovid reduce în mod semnificativ spitalizările şi decesele la pacienţi care prezintă cel puţin o afecţiune subiacentă care-i expune riscului unui Covd-19 grav”.

Majoritatea pacienţilor din studiu era infectată cu varianta indiană (Delta) a SARS-CoV-2, precizează EMA, care subliniază că, potrivit unor teste realizate în laborator, Paxlovid urmează să rămână eficient împotriva variantei Omicron.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here