Caută
Close this search box.

Rusia ar putea inspecta baza de la Deveselu. Propunerea a fost făcută de SUA

Una dintre propunerile prezentate Rusiei în răspunsurile scrise transmise miercuri de Statele Unite privind garanţiile de securitate este permiterea inspectării bazelor americane de apărare împotriva rachetelor balistice din Polonia și România, potrivit oficialilor de la Washington, citați de The Wall Street Journal (WSJ).

O idee care a fost prezentată Rusiei în propunere, potrivit oficialilor americani, ar permite inspecțiile bazelor americane de apărare împotriva rachetelor balistice din Polonia și România. Apărarea antirachetă este menită să contracareze rachetele iraniene care ar putea amenința Europa.

Moscova însă s-a plâns că sistemele ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Rusiei, o acuzație pe care SUA, dar şi România şi Polonia, au respins-o în nenumărate rânduri.

Inspecțiile ar fi menite să liniștească Rusia că lansatoarele nu pot fi folosite în scopuri ofensive. Propunerea SUA urmărește acțiuni reciproce din partea Rusiei, pe care SUA nu le-au făcut publice, scrie WSJ.

Scutul de la Deveselu

Oficialii polonezi au declarat, potrivit aceleeaşi surse, că guvernul este deschis inspecțiilor în domeniul apărării antirachetă, cu condiția ca Rusia să permită inspecția activităților rusești cu rachete în Kaliningrad, o exclavă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care se învecinează cu Polonia și Lituania.

O altă idee care a fost prezentată în propunerile către Rusia este stabilirea de constrângeri asupra manevrelor și operațiunilor militare care ar putea fi considerate provocatoare. Acest lucru ar putea duce la discuții asupra modalităților de a evita incidentele care implică nave de război care intră și navighează în Marea Neagră, au spus oficialii americani, citaţi de WSJ. Marea Neagră a fost dominată de marina rusă de când Moscova a capturat și anexat Peninsula Crimeea și a încercat să restricționeze accesul la Marea Azov, care include coasta rusă și ucraineană.

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat miercuri că SUA au transmis răspunsurile scrise la cererile Rusiei privind garanţiile de securitate, ca parte a negocierilor pentru evitarea unei escaladări militare ruse împotriva Ucrainei, şi a subliniat că nu va exista nicio schimbare în politica uşilor deschise a Washingtonului privind NATO. (Sursa: TVR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri