Decizia este drastică în cazul celor care refuză să se imunizeze împotriva COVID. În cazul în care refuză acest lucru, atunci cei care lucrează în această țară ar putea să rămână fără loc de muncă.

Germania trimite o undă de îngrijorare pentru toți românii care țintesc să-și caute un loc de muncă aici sau care deja lucrează. Asta pentru că autoritățile sunt decise să ia măsuri dure. Astfel, românii care nu se vaccinează și-ar putea pierde dreptul de a munci în Germania.

Lovitura este extrem de dură mai ales că aici își caută loc de muncă mulți români. Vorbim în special de muncitorilor sezonieri. În plus, românii care lucrează deja în Germania și-ar putea pierde joburile în următoarea perioadă, dacă nu se vaccinează.

Pe de altă parte, cu un deficit uriaș pe piața forței de muncă, Germania vrea să angajeze în acest an 400.000 de muncitori calificați din străinătate. Mai mult, guvernul cancelarului Olaf Scholz a decis și creșterea salariului minim la 12 euro pe oră pentru a face mai atractive locurile de muncă.

Lege privind imunizarea generală, în atenția Parlamentului

Trebuie spus că autoritățile au impus vaccinarea anti-COVID pentru mai multe categorii profesionale, precum medici și polițiști. Acum, însă, se are în vedere o lege privind imunizarea generală. Proiectul se află în atenția Parlamentului german. Proiectul vaccinării obligatorii – inclusiv pentru muncitorii străini – intră în discuția Bundestagului săptămâna aceasta. Dacă va avea un aviz favorabil, se va ajunge probabil în vară la un vaccin obligatoriu pentru toată populația adultă, pe o perioadă limitată, un an sau doi ani. În aceast moment, însă, este valabilă vaccinarea obligatorie doar pentru personalul din sectorul medical, personalul din sectorul de îngrijire și pentru militari, a precizat la Digi24 Alina Khunel, jurnalist Deutsche Welle.

Pentru muncitorii sezonieri încep angajările din luna februarie. Este nevoie de circa 300.000 de persoane și mare parte din acești muncitori vin de obicei din sud-estul Europei, cei mai mulți din România. Începând de duminică, România a fost plasată pe lista țărilor cu risc ridicat în privința COVID, ceea ce înseamnă că persoanele care vin din România în Germania trebuie să prezinte cel puțin un test, iar dacă nu sunt vaccinate trebuie să intre în carantină. În prezent, se încearcă impunerea vaccinării obligatorii în abatoare, dar pentru că este foarte mare nevoie de forță de muncă, persoanele care lucrează deja pot prezenta zilnic sau la două zile un test rapid, care este gratuit și se poate face în număr nelimitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here