Caută
Close this search box.

Curentul s-a oprit la Cernobîl, deşeurile nucleare nu mai pot fi răcite. Expert: cât timp există apă în bazin şi aceasta rămâne sub 50 de grade Celsius, nu există un pericol

cernobîl

​​Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl și a echipamentelor sale de siguranță a fost întreruptă „complet” din cauza acțiunilor militare ruse, a anunțat miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo.

Întreruperea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl nu prezintă un „impact major asupra securității”, a precizat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP, via HotNews.

Centrala de la Cernobîl „a fost complet deconectată de la rețeaua de electricitate din cauza acțiunilor militare ale ocupantului rus, nu mai are sursă de energie”, se arată într-o postare pe Facebook a companiei, citată AFP. „Nu există nici o posibilitate de refacere a liniilor”, precizează operatorul.

În condiţiile în care nu se asigură nici un fel de combustibil de răcire timp de două luni, oricum apa de răcire a deşeurilor nucleare nu va creşte peste 50 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că nu există nici un pericol. Practic, se face o circulaţie naturală a aerului, care asigură răcirea naturală a containerelor cu reziduuri radioactive, în condiţiile în care afară este răcoare, au declarat surse experte din CNCAN, pentru Digi24.

Compania nucleară ucraineană Energoatom a transmis la rândul său miercuri că ar putea fi eliberate substanţe radioactive de la Cernobîl, din cauză că nu mai poate răci combustibilul nuclear folosit după ce alimentarea cu electricitate a centralei a fost afectată, potrivit Reuters.

Energoatom precizează că la Cernobîl există aproximativ 20.000 de ansambluri de combustibil uzat care nu au putut fi păstrate la rece pe fondul unei pene de curent.

Încălzirea lor ar putea duce la „eliberarea de substanțe radioactive în mediu. Norul radioactiv ar putea fi transportat de vânt în alte regiuni din Ucraina, Belarus, Rusia și Europa”, se arată într-un comunicat.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a cerut încetarea focului pentru a se restabili alimentarea cu energie electrică la Cernobîl.

Anterior Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) anunțase că sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl au încetat să mai transmită date către Agenție.

„Directorul general… a indicat că transmisia de date la distanţă de la sistemele automatizate de monitorizare instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută”, a anunţat într-un comunicat AIEA.

Peste 200 de tehnicieni și paznici sunt blocați la fața locului, lucrând 13 zile la rând sub supravegherea rusă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri