Caută
Close this search box.

Cum a reuşit Vova Putin să-şi tragă singur un glonţ de argint

florin budescu

Se spune că la moroi este de-ajuns să le tragi în inimă un glonţ de argint, şi dispar. Vova Putin era, până pe 24 februarie anul acesta, moroiul meu preferat, aşa cum era falitul multora.

Dar, pentru că înţelegerea pericolului reprezentat de acest individ necesita cunoaşterea unui complex intelectual de factori (politologie, sociologie, psihologie socială, geopolitică, geoeconomie, cultură financiară, ori microbiologie, cu osebire ramura ei, medicina infecţionstă ş.a.m.d.), acest fapt simplu…

… Putin este un pericol pentru întregul mapamond…

… era un lucru pe care doar o superficie a umanităţii îl pricepea.

În acelaşi timp, Rusia lui Vova Putin ajunsese, până pe 23 februarie 2022, în situaţia privilegiată de a fi depozitara unui cumul fantastic de avantaje, pe o largă scală de chestiuni de tot felul, care acum efectiv s-au dizolvat în neant, ca şi cum nici nu ar fi existat vreodată.

As follows, în şapte puncte:

  1. Rusia avea o rezervă de stat, la Banca Centrală, de vreo 640 de miliarde de dolari. Enormă, în comparaţie cu PIB-ul pitic al ţării, constituită pe sărăcirea extremă a populaţiei. Pentru conformitate, PIB-ul pe cap de locuitor în Rusia, anul acesta, este de 11.900 de dolari, mai mic decât în România, unde este 12.200 de dolari. România are vreo 18 milioane de locuitori, pe când Rusia cam 140… Cu peste jumătate din această rezervă de stat enormă, aflată în Occident, în depozite, Rusia nu mai poate face acum nimic.
  2. Rusia avea operaţiuni sub steag fals infiltrate în mediul politic, în întreaga lume, în diferite feluri, mai vizibil, ori mai puţin vizibil sau ambiguu. Acum, o parte dintre aceste operaţiuni sub steag fals au fost nevoite, volens-nolens, să devină ostile Moscovei, din motive politice interne, iar alta îi ţine partea în continuare, dar la vedere şi astfel încât impactul politic este, pe termen mediu şi lung, previzibil pentru ele.
  3. Rusia, în pofida dovezilor monstruoase de crime făptuite, de-a lungul anilor, care existau peste tot, avea o diplomaţie remarcabilă, care, în frunte cu Serghei Lavrov, făcea un balet diplomatic extrem de eficient, care ajuta foarte mult la construirea unei imagini cosmetizate remarcabil, în timp ce oficinele ca Russia Today şi Sputnik, plus furtuna de troli de pe reţelele sociale, făceau ravagii pe mapamond. De la stoparea RT şi Sputnik şi marcarea propagandei ruse pe reţelele sociale, diplomaţii ruşi au început ei să mintă ca oficinele suprimate de Occident, devenind greu verosimili. Făcându-se de râs copios.
  4. Rusia avea un ambasador global extrem de puternic: sportul. Chiar şi după ce toată lumea a cunoscut problemele cu dopajul, ale sportivilor ruşi din toate sporturile, tot te uitai cu admiraţie la liderii acestor sportivi. Chiar şi după ce Alina Kabaeva a fost dopată de antrenorii ei, lumea tot s-a uitat la evoluţiile ei, de plăcere să o vadă patinând. La fel, în cazul atleţilor, marilor tenismeni, puternicelor echipe de fotbal, handbal ş.a.m.d. Pentru Rusia lui Putin, căreia puţin îi pasă ce se întâmplă cu mititica de Kabaeva sau cu Irina Scerbakova, atunci când dă cu fundul de gheaţă, totul era un exerciţiu de putere globală cinic. Unul în naraţiunea căruia Nadia Comăneci, săraca, a fost depunctată mişeleşte, în 1980, la Olimpiada de la Moscova, ca să câştige Liudmila Turişceva şi Neli Kim. Tot acest eşafodaj de reprezentare globală sportivă, ca exerciţiu de putere, s-a prăbuşit acum, ca un castel de cărţi de joc.
  5. Rusia putea să joace puternic în SUA, la următoarele alegeri prezidenţiale, pentru revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, care nu ar fi fost ales în 2016 dacă nu ar fi beneficiat de ajutorul rus, pe reţelele sociale. Acum, totul s-a dus. Chiar presupunând că Trump va candida, la următorul scrutin pentru Casa Albă, acest ajutor s-a prăbuşit complet.
  6. Rusia se finanţa, în toate operaţiunile sale externe complexe, rafinate, insidioase, greu de prins în mrejele Justiţiei din statele-ţintă, extrem de fâşneţe, chiar din banii oferiţi de o parte dintre aceste state (cele din UE), care plăteau aceşti bani pentru gaze. Acum, această sursă de finanţare se surpă, treptat.
  7. Rusia reuşise să sperie lumea cu forţa şi modernitatea armatei sale, considerată de unii nemaipomenită, invincibilă. Am scris de ani de zile despre navele militare ruse, numindu-le lighene, cum le spun cu cinism inginerii navalişti oricăror nave pe care le proiectează. Am scris şi despre cutiile de conservă zburătoare, cu forme de paseri elegante, care nu sunt bune de nimic. De exemplu, despre bombardierul atomic Tupolev, teorretic un raptor perfect, dar care practic are mari probleme, pentru că nucleul său ceramic se strică mereu. S-a dovedit (şi ştie toată lumea) acum că armata Rusiei este mult mai slabă decât părea. Iar acum îşi dă duhul. Nu mai are nici bani, nici (acea parte din) tehnolgia înaltă, care-i permiteau să se autoreproducă beligerant.

Aceste avantaje globale au presupus, pentru Rusia Putinistă, investiţii uriaşe de toate felurile, în înzestrare militară, propagandă, servicii secrete şi economie unidirecţională petro-gazeiferă, care acum s-au pierdut şi ele. În acelaşi neant.

În urmă, vor rămâne, atunci când toată această porcărie produsă de Putin, în Ucraina, se va fi terminat, dejecţii beligerante oribile.

În excelenta odisee SF „Babylon 5„, a marelui vizionar J. Michael Straczynski (singurul serial SF proiectat şi produs anticipat, de la primul la ultimul său episod), liderul Vorlonilor (una dintre marile civilizaţii, alături de Umbre, care se pregăteşte să părăsească Galaxia), îi spune reprezentantului pământenilor astfel:

After us, You will have to clean the dirt.

După Rusia Putinistă, va trebui să curăţăm mizeria lăsată de aceasta. Pentru că altfel ne va curăţa ea pe noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri