Kremlinul a proclamat victoria în bătălia de la Mariupol, iar forțele rusești vor încerca să-i înfometeze pe apărătorii ucraineni rămași în uzina siderurgică Azovstal, în loc să o elibereze prin atacuri probabil costisitoare, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind situația militară din Ucraina.

Este puțin probabil ca reducerea de către Kremlin a ritmului operațiunilor din Mariupol să permită desfășurarea unei puteri de luptă semnificative pentru a sprijini alte operațiuni ofensive în zilele și săptămânile următoare.

Declarațiile oficialilor americani potrivit cărora Rusia nu a retras încă o duzină de grupuri tactice de batalioane (BTG) din Mariupol, nu dezvăluie însă nici starea acestor forțe rusești, nici alte constrângeri privind utilizarea lor.

ISW a evaluat în mod constant că BTG-urile rusești au suferit pierderi mari în bătălia de la Mariupol, sunt degradate și este puțin probabil să dețină întregul lor efectiv (800-900 de oameni fiecare la capacitate maximă).

Ca și în cazul operațiunilor rusești din alte părți ale Ucrainei, raportarea numărului de BTG-uri fără un context și o analiză suplimentară a puterii de luptă a acestor unități nu reprezintă o evaluare utilă a forțelor rusești.

Deși este puțin probabil ca toate cele 12 BTG-uri raportate să fi fost implicate în luptele finale din jurul uzinei Azovstal, va fi nevoie de ceva timp pentru ca acele unități care au fost implicate în asalturile finale să se dezangajeze pentru a se redistribui în altă parte.

O parte din aceste forțe rusești vor fi necesare pentru alte câteva misiuni – inclusiv menținerea asediului uzinei Azovstal, securizarea restului Mariupolului împotriva oricăror ”buzunare” de forțe ucrainene rămase și a unor probabile acțiuni de partizanat și, eventual, redislocarea pentru a sprijini forțele rusești care mențin controlul asupra sudului Ucrainei.

Este puțin probabil ca declarația de victorie a Kremlinului în Mariupol să permită desfășurarea unei puteri de luptă semnificative pentru a consolida operațiunile ofensive din estul Ucrainei în următoarele zile sau săptămâni.

Președintele rus Vladimir Putin și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, au declarat că au câștigat bătălia de la Mariupol, în ciuda prezenței continue a forțelor ucrainene în Combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.

Citește și: Preşedintele Zelenski contrazice afirmațiile Kremlinului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.