Caută
Close this search box.

Ana Blandiana a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Sofia

La o ceremonie care a avut loc marţi, Universitatea din Sofia i-a decernat scriitoarei române Ana Blandiana titlul de onoare Doctor Honoris Causa, a anunţat universitatea.

Acordarea a fost propusă de Facultatea de Studii Slave cu sprijinul Facultăţii de Filologie Clasică şi Modernă.

Ana Blandiana, născută Otilia Valeria Coman, în Timişoara, este  poetă şi eseistă română. Tatăl ei a fost preot, a petrecut ani de zile în închisoare în timpul regimului comunist din România. De aceea a fost considerată ”de neîncredere” şi urmărită de Securitate, agenţia de poliţie secretă a României socialiste, până la căderea regimului în 1989.

Decanul Facultăţii de Studii Slave Boiko Pencev a spus că atunci când Blandiana a început să scrie, ea avea deja o viziune asupra lumii pe deplin formată; la baza ei stă imperativul pentru susţinerea libertăţii de alegere umană, potrivit BTA, preluată de Agerpres.

Blandiana a susţinut un discurs academic pe tema ”Poate poezia salva lumea?” [Can poetry save the world ?]. În cuvintele ei, faptul că de secole poeţii au continuat să scrie poezie şi oamenii au continuat să o citească, să o memoreze şi, astfel, să se simtă mai bine şi mai plini de lumină interioară, este un răspuns suficient la întrebarea dacă poezia poate sau nu salva lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri