Caută
Close this search box.

SUA vor sa livreze Ucrainei rachete Harpoon si NSM

harpoon

Casă Albă lucrează la un plan pentru a furniza Ucrainei rachete avansate anti-navă, pentru a ajuta la înfrângerea blocadei navale a Rusiei, au declarat oficiali americani, citați de Reuters.

Ucraina nu a făcut nici un secret din faptul că dorește capabilități americane mai avansate, dincolo de inventarul sau actual de artilerie, rachete Javelin și Stinger și alte arme.

Lista Kievului de exemplu include rachete care ar putea îndepărta marina rusă de porturile sale din Marea Neagră, permițând reluarea transporturilor de cereale și alte produse agricole către întreaga lume.

Actuali și foști oficiali americani și surse din Congres vorbesc însă despre obstacole în calea trimiterii de arme cu rază de acțiune mai lungă și mai puternice, în Ucraina, pentru că acestea includ cerințe de instruire îndelungată, dificultăți în întreținerea echipamentelor sau temeri că armamentul american ar putea fi capturat de forțele rusești, pe lângă teama de escaladare.

Dar trei oficiali americani și două surse din Congres au declarat că două tipuri de rachete anti-navă puternice, Harpoon, fabricate de Boeing (BA.N)ă și Naval Strike Missile, fabricate de Kongsberg (KOG.OL) și Raytheon Technologies (RTX.N), sunt luate în considerare în mod serios, fie pentru a fi trimise direct în Ucraina, fie prin transfer, de la un aliat european care deține rachetele.

În aprilie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la Portugalia, pentru a furniza armatei ucrainene Harpoon, cu rază de acțiune de până la aproape 300 km.

Dar există mai multe probleme care împiedică Ucraina să primească rachetele. În primul rând, există o disponibilitate limitată de platforme care să lanseze Harpoons de pe țărm – o soluție dificilă din punct de vedere tehnic, potrivit mai multor oficiali – deoarece este vorba în principal despre o rachetă care se lansează de pe mare.

Doi oficiali americani au declarat că Statele Unite lucrează la soluții potențiale, care includ scoaterea unui lansator de pe o navă americană. Ambele rachete costă aproximativ 1,5 milioane de dolari bucata, potrivit experților și directorilor din industrie.

Aproximativ 20 de nave ale marinei rusești, inclusiv submarine, se află în zona operațională din Marea Neagră, a declarat ministerul britanic al Apărării.

Bryan Clark, expert naval la Institutul Hudson, a declarat că 12 până la 24 de rachete anti-navă, precum Harpoon, cu rază de acțiune de peste 100 km, ar fi suficiente pentru a amenința navele rusești și ar putea convinge Moscova să ridice blocada.

„Dacă Putin persistă, Ucraina ar putea doborî cele mai mari nave rusești, deoarece acestea nu au unde să se ascundă în Marea Neagră”, a declarat Clark.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri