Caută
Close this search box.

Medicul Dan Nicolau: O investigaţie de rutină, indicată în diagnosticarea cancerelor de prostată, nu se poate efectua în România

Din postura de pacient, Dan Nicolau, medic de top în chirurgia metastazelor pulmonare, afirmă că un PSMA, indicat în diagnosticarea recidivelor la cancerele de prostată, nu se poate efectua în România.

Incapacitatea de a investiga oncologic o afecţiune, cu o incidenţă crescută în România, este doar o parte a deficitelor din sistem, în condiţiile în care, sub patronaj prezidenţial, se desfăşoară cel mai amplu program naţional de cancer.

Redăm intregral textul transmis redacţiei noastre de medicul Dan Mihail Nicolau:

Lansarea programului national pentru cancer s-a facut de curand cu “surle si fanfare” si consider ca este un bun necesar romanilor.
Totul este minunat pe hartie, dar in practica…….
De curand am avut nevoie de o examinare de evaluare a starii mele la aproape 3 ani de la operatia pentru cancer de prostate. A existat o suspiciune de recidiva, asa zisa “ recidiva biochimica” care impune efectuarea unui PSMA, adica un Pet-CT cu trasor specific.
Mirarea mea a inceput in momentul in care m-am interest unde pot sa efectuez examinarea respectivă in Romania, convins fiind ca cel putin in cadrul institutelor de oncologie va fi posibila. Uimirea mea a fost uriasa afland ca pot efectua investigatia in Ungaria sau in Turcia. Mergand pe firul investigatiei am aflat ca desi exista o multime de echipamente care efectueaza Pet-CT, acestea nu pot efectua investigatia din lipsa acestui trasor specific..
Mi-am pus serios problema de ce lipseste acest trasor in Romania si mai ales de ce macar institutele de oncologie doatate cu echipamente performante nu au intreprins demersurile necesare pentru importul trasorului respectiv.
Revolta mea este uriasa fiindca numarul pacientilor cu cancer de prostate sau cu suspiciunea de cancer de prostate se Numara cu zecile de mii. Unde este “grija pentru romani” atat de trambitata pe toate canalele media? Unde sunt performerii profesionali care printr-o regretabila omisiune pun scoala medicala romaneasca sub scolile medicale din Ungaria si Turcia.
Ma intreb natang care este de fapt intelesul notiunii de institut de oncologie. In intelesul meu un institut trebuie sa fie institutia de profil de referinta unde sa se poata oferi serviciile medicale cele mai competente si performante in pas cu toate achizitiile tehnologice si profesionale de pe plan mondial.
Nu este normal ca o asemenea investigatie atat de necesara pacientilor cu cancere de prostate, numarul lor fiind de ordinal zecilor de mii, sa trebuiasca a fi efectuata in alte tari pe costuri personale in loc de a fi efectuata acasa, in Romania , pe costurile casei nationale de asigurari de sanatate unde fiecare cetatean contribuie.
Nu este normal ca printr-o lipsa manageriala ( refuz sa cred ca ar fi prin lipsa de cunoastere) sa crestem PIB ul tarilor vecine. Exprim aceste nedumeriri deoarece la Budapesta unde am efectuat investigatia, sala de asteptare era plina de pacienti romani.
Ca si detaliu, costul trasorului/pacient este de 250 euro, iar efectuarea examinarii in tarile vecine implica pentru pacient costuri de 1000-2000 euro, costurile variind de tara si centru de imagistica. Oare toti pacientii cu cancere de prostate si care au nevoie de acesta examinare isi pot permite aceste costuri?
Acesta sa fie nivelul asistentei medicale de profil di Romania si grija responsabila fata de pacientul oncologic?
De ce se poate efectua investigatia respective care nu implica costuri uriase in Ungaria si Turcia, fara sa mentionez restul tarilor de pe mapamond ?
De ce nu se poate efectua o investigatie curenta si de rutina in Romania ? Necunoastere? Iresponsabilitate? Indiferenta?….oare care o fi cauza?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri