Caută
Close this search box.

Un album inedit despre Constantin Brâncuşi a fost lansat la Paris

Un album inedit despre Constantin Brâncuşi, semnat de Doina Lemny, reputata specialistă a operei brâncuşiene, a fost lansat la Paris.

Albumul reuneşte peste 250 de ilustraţii din arhive, unele inedite despre personalitatea sculptorului.

Foto: Facebook/ Luca Niculescu

Am plecat impresionat de la lansarea ultimului volum al Doinei Lemny despre Brâncuși. «La chose vraie», așa se numește opera și e o carte minunată cu episoade din viața sculptorului român, cu informații inedite din arhive, cu multe fotografii. Regăsim povestea sculpturilor celebre (dar care nu este ?), scandalurile care i-au punctat opera (Doamna Pogany, Salonul Independenților, procesul cu vama americană), fascinația pentru lemn, relațiile cu românii din Paris (cei pe care îi aprecia și cei pe care îi evita), amicițiile și prieteniile – unele, complicate : Marcel Duchamp, Eric Satie, Ezra Pound, James Joyce. Și multe altele.
Și apoi sunt fotografiile. Cartea e plina de poze – făcute de Brâncuși însuși. Pentru că a fost un mare sculptor, a fost și un mare fotograf. « Făcea selfie-uri avant l’heure », spunea cineva în această seară. Autoportrete în atelier sau în afara lui, sculpturi suprapuse peste chipul său, infinite tonuri de gri – încă o descoperire – scrie Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa, prezent la eveniment.

Lansarea, organizată sub forma unei conferințe, a fost un prilej de dialog între autoare, teatrologul George Banu, Mica Georgescu, doctor în istoria artei și public.

Doina Lemny este istoric de artă și specialistă în sculptura secolului al XX-lea. S-a ocupat mai bine de 20 de ani de Atelierul Brâncuși de la Centrul Pompidou din Paris.

Albumul trasează etape din creația sculptorului prin intermediul unor fotografii alb-negru realizate chiar de artist, redă întâlniri ale acestuia cu diferite personalități ale epocii și se oprește asupra unor sculpturi celebre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri