Caută
Close this search box.

Nu şi-a declarat cetăţenia israeliană, iar poliţia rusă l-a arestat la Moscova

Poliţia din Moscova l-a reţinut luni pe politicianul de opoziţie Leonid Gozman, care nu a declarat la timp autorităților că deține și cetăţenie israeliană, a anunţat avocatul acestuia.

„La intrarea în staţia de metrou Frunzeskaia, (Gozman) a fost reţinut de agenţi de la poliţia metroului”, după ce pe numele său se deschisese un dosar penal pentru că nu a informat la timp autorităţile ruse că are şi cetăţenie israeliană, a comunicat avocatul Mihail Biriukov pe Facebook, potrivit Reuters.

Gozman este ultimul lider al Uniunii Forţelor de Dreapta, un partid mic în care s-au regăsit de-a lungul timpului reformatori ca Anatoli Ciubais, care acum trăieşte în exil, sau Boris Nemţov, ucis în 2015 lângă Kremlin, potrivit Agerpres.

În ultimul mesaj public pe Telegram, Gozman scria:

„Pentru cei care vor şi pot să protesteze – atenţie, nu uitaţi că ceea ce a fost aproape gratuit ieri – o mică amendă – astăzi vă poate costa libertatea. Numai dacă înţelegeţi cum aţi putea plăti – continuaţi şi Dumnezeu să vă ajute. Ceilalţi – nu vă daţi bătuţi”.

Din 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, disidenţa politică a devenit mai periculoasă pentru ruşi. Protestatarii sunt frecvent arestaţi, iar cei care critică public războiul numit oficial la Moscova „operaţiune militară specială” riscă să li se deschidă dosare penale.

Gozman afirmase public că preşedintele Vladimir Putin a făcut Rusiei mai mult rău prin atacarea Ucrainei decât oricare alt lider de la Moscova de la Stalin încoace, iar Rusia post-sovietică a murit practic din cauza războiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri