Caută
Close this search box.

TNB participă, alături de alte 17 teatre naţionale de pe ambele maluri ale Prutului, la Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău

În zilele de 23 şi 24 septembrie 2022, trei producții recente ale Teatrului Național  I. L. Caragiale din București, trei piese de impact ce stau la baza unora dintre cele mai apreciate spectacole vor fi prezentate la Chișinău, cu ocazia Reuniunii Teatrelor Naționale Românești. Ediția a VII-a se va desfășura în perioada 15-28 septembrie 2022 sub genericul „Artiștii pentru pace, libertate, speranță”.

Cu această ocazie, pe scenele teatrului gazdă vor putea fi vizionate, cu o singură reprezentaţie, D-ale carnavalului, Noaptea lui Helver şi Casa de la ţară, spectacole de marcă ale Naţionalului bucureştean, anunţă un comunicat de presă al TNB.

În data de 23 septembrie, de la ora 19.00, pe scena mare a Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Chişinău, în comedia satirică D-ale carnavalului – spectatorii sunt așteptați să descâlcească nu ițele unui clasic triunghi amoros, ci ale unui… cvintet amoros. O montare purtând semnătura inconfundabilă a regizorului Alexandru Dabija, în care îi veți recunoaște, în rolurile personajelor cu „ambîț” și „ambetate” de amor ori de gândul răzbunării, pe minunații nostrii actori: Irina Movilă, Natalia Călin, Rodica Ionescu, Claudiu Bleonț, Gavril Pătru, Emilian Oprea, Ionuț Toader, Mihai Munteniță, Mihai Calotă, Ciprian Nicula. Un spectacol provocator a cărui estetică se apropie de cea a filmului mut, care scoate la lumină cu mijloace realiste absurdul condiţiei umane. Respingând tentația carnavalului cu confetti, Alexandru Dabija propune un amețitor carusel al golului și nimicniciei.

Pe 24 septembrie, în intima Sală Studio, de la ora 17.00, este programat spectacolul Noaptea lui Helver de Ingmar Villqist, o montare electrizantă, regizată de Matei Lucaci-Grünberg, în care pericolul pândește la fiecare pas. Un spectacol impresionant despre puterea spiritului uman în fața cumplitelor încercări ale istoriei. O parabolă tandră, profundă și emoționantă, spusă cu umor și speranță, despre vieți mici distruse de catastrofe mari, despre deznădejde și încăpățânarea de a ține inima sus. Povestea a doi oameni care încearcă să trăiască într-o lume în care cei vulnerabili sunt anihilați. Helver, un copil în corpul unui adult, este interpretat de Andrei Huţuleac. Amalia Ciolan îi dă viaţă cu multă sensibilitate Karlei – cea care încearcă să îl îndrume prin labirintul de reguli, semne și sensuri ale unei societăți de care încearcă să-l protejeze.

Tot pe 24 septembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare, Casa de la ţară de Donald Margulies, în regia lui Claudiu Goga, propune, cu umor, ironie și luciditate, o complicată poveste despre o familie de artiști. „O poveste despre ce trăim atunci când trăim. Ne trăim viața? Ne trăim cariera? Ne trăim visele? Ne trăim eșecurile? O piesă despre mai multe feluri de a iubi și despre mai multe feluri de a urî, despre forța de distrugere a unui sărut și despre forța de distrugere a lipsei unui sărut. O poveste despre greutatea cuvintelor spuse și despre durerea cuvintelor nespuse, despre prețul succesului și prețul ratării, despre arta pură și arta comercială, despre demonii orgoliului și demonii pasiunii, despre părinți și copii, o poveste despre oameni

Un regal actoricesc susţinut de actori din generaţii diferite: Maia Morgenstern, Marius Manole, Gavril Pătru, Marius Bodochi, Raluca Aprodu, Maruca Băiașu.

Reuniunea Teatrelor Naționale se bucură de onoarea Înaltului Patronaj Prezidențial acordat de Președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, și de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, prin care se recunoaște prioritatea instrumentelor pașnice, conciliatoare și creatoare, informează organizatorii.

Alături de teatrul gazdă – Teatrul Național „Mihai Eminescu” , la actuala ediţie a Reununii Teatrelor Naţionale Româneşti participă 17 teatre de pe ambele maluri ale Prutului.

În semn de solidaritate cu cetățenii Ucrainei și de afirmare a unor idealuri comune, în cadrul Reuniunii va participa Teatrul Național Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerelor Culturii din România și din Republica Moldova, al Institutului Cultural Român București și Chișinău, al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri