Caută
Close this search box.

Deficitul bugetar la 11 luni a urcat la 4,2% din PIB, încasările din TVA au scăzut, în ciuda inflației

deficit excesiv

Execuția bugetară aferentă primelor 11 luni din anul 2022 s-a încheiat cu un deficit de 58,7 miliarde de lei, ceeea ce reprezintă echivalentul a 4,2% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Faptul este cu atât mai îngrijorător, cu cât veniturile din TVA scad, în pofida inflaţiei, care ar fi trebuit să ducă la fenomenul invers.

Pe partea de venituri se remarcă în continuare plusuri semnificative la capitolele bugetare influențate de încasările din sectorul energetic, o mai bună absorbție a fondurilor europene, dar și o încetinire a ritmului de creștere a încasărilor din TVA.

Astfel, veniturile nete din TVA au însumat 8,8 miliarde de lei, în noiembrie, în condițiile în care statul a rambursat agenților economici puțin peste 1,5 miliarde de lei, mai puțin de jumătate față de nivelul rambursărilor din octombrie, spre exemplu, explică Curs de guvernare.

Deși pe net, veniturile din TVA au fost mai mari în octombrie decât cele din luna precedentă, cu circa 11,1%, creșterea nu a rezultat dintr-o mai bună colectare, ci din scăderea nivelului rambursărilor către companii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri