Caută
Close this search box.

Beneficiile consumului de cafea, confirmate de nutriţioniştii europeni

Aproape două treimi dintre nutriționiștii europeni consideră că un consum moderat de cafea are beneficii clare asupra sănătății, anunță un raport prezentat de Asociația Română a Cafelei.

Astfel, opinia științifică a Autorității Europene privind Siguranța Alimentară (EFSA) cu privire la Siguranța cafeinei prevede că 400 mg de cafeină (aproximativ 3-5 cești de cafea) pe zi poate fi considerată o cantitate sigură pentru majoritatea indivizilor. O ceașcă de cafea conține de obicei 75 mg de cafeină.

Peste două miliarde de cești de cafea sunt savurate în fiecare zi la nivel mondial și, în acest context, se fac numeroase studii pentru a descoperi rolul potențial al cafelei asupra sănătății.

Un asemenea studiu a efectuat Federația Europeană a Asociațiilor Nutriționiștilor (EFAD), acesta fiind preluat de către Institutul pentru Informații științifice despre cafea (ISIC) și de către Asociația Română a Cafelei. Potrivit acestui studiu, aproape două treimi (62%) dintre nutriționiștii europeni consideră că un consum moderat de cafea are beneficii clare asupra sănătății, în vreme ce 86% sunt de acord că aportul regulat și moderat este asociat cu o îmbunătățire a performanței generale în sport.

De asemenea, este cercetat un posibil „efect de protecție” în legătură cu o serie de boli netransmisibile, în special cu cele cu o componentă inflamatorie. Astfel, cafeaua continuă să fie un considerent important pentru profesioniștii din domeniul sănătății când vorbesc despre aspectele unui stil de viață sănătos.

Cafeaua rămâne o băutură populară la nivelul Europei, 43% dintre nutriționiștii chestionați raportând că pacienții consumă până la 3 cești de cafea pe zi și, respectiv, 3-5 cești pe zi, niveluri de consum care corespund recomandărilor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).

62% dintre nutriționiștii chestionați au recunoscut o asociere pozitivă cu aspecte ce țin de performanța mintală și fizică, inclusiv o vigilență îmbunătățită (86%), stare îmbunătățită (61%), îmbunătățire a performanței sportive generale (69%) și au fost de acord că un consum de cafea poate fi benefic pentru activitatea fizică (51%). Aceste concluzii reflectă un sondaj realizat anterior de ISIC asupra consumatorilor în timpul pandemiei în 2020.

Puteți consulta raportul „Perspectivele nutriționiștilor europeni despre consumul de cafea” în acest link.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri