Caută
Close this search box.

EXCLUSIV: Porcul românesc omorât nu de pesta porcină, ci de incompetenţa „specialiştilor” din ANSVSA

• Una din cauzele pentru care ţara noastră nu a intrat în Scheghen a fost pesta porcina africană (PPA)
• CE a amenințat România cu luarea unor măsuri dure în ceea ce privește sectorul creșterii porcilor dacă nu vor fi luate măsuri rapide de combatere e pestei porcine africane

De aproape cinci ani, mai ales în Preajma Sărbătorilor de iarna, brusc în România își face apariția peste porcina. Din acest motiv, milioane de suine aflate în gospodăriile țărănești, dar și în marile combinate zootehnice din ţară au fost sacrificate. Rezultatul: statul român a plătit sume considerabile drept despăgubiri unor crescători de porci, başca Romania a fost obligată să importe milioane de tone de carne de porc pentru a satisface necesarul intern al populației.
În cele ce urmează vă vom dezvălui cauzele care au condus la aceasta situație dezastruoasă care continuă (din nefericire!) să facă ravagii în sectorul zootehnic, punând astfel în pericol siguranță alimentara a românilor.

Pesta porcină africană (PPA) este una dintre cele mai grave boli ale porcilor care nu se transmite la oameni, cu o morbiditate şi mortalitate de aproape de 100% (sursa: Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, EFSA).
În Romania, PPA a apărut „surprinzător” în anul 2017. Spunem „suprinzător” pentru că toată lumea – de la Comisia Europeană, la fermieri, asociaţii profesionale şi gospodari – a avertizat demult că vă veni şi că prejudiciile vor fi imense, nu doar în zona financiară, ci și în cea alimentara.
În ciuda avertismentelor, din varii motive, mai ales politice și economice, serviciile veterinare din România au fost surde şi s-au făcut că plouă, astfel cã nu au implementat nicio măsuria de urgenţă menita să prevină apariţia acestei boli.
Principalul motiv pentru care pesta porcina nu a fost combătută este acela cã cei care au condus și conduc sistemul veterinar autohton sunt numiţi politic, nu pe criterii de profesionalism sau integritate, fiind astfel sunt sub bocancul politicului şi al unor interese private. Asta în condiţiile în care sectorul zootehnic este unul de securitate naţională!
Al doilea motiv ar fi acela cã nu prea avea cine implementa aceste mãsuri de prevenţie, atâta vreme de mai bine de 15 ani eşalonul doi al sistemului veterinar autoton este cãpuşat de piţipoance și piţiponci, de cumetre și cumetri, de nași și fini şi aruncători cu privirea, în vreme ce veterinarii din sistem sunt într-o minoritate ruşinoasă.
Acesta este adevãrul gol-goluţ: serviciile veterinare din România au fost și sunt reprezentate absolut lamentabil de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), o mega-instituție care are în structura să mai puţini medici veterinari decât economişti, specialişti în resurse umane şi personal administrativ, în condiţiile în care medicina veterinară se face în coteţul porcului, nu la confortul aerului condiţionat din birou.
Așa se face că în lipsa unor specialiști, nu au fost implementate mãsurile veterinare de siguranţã care sã previnã PPA. Una dintre masurile necesare era construirea unui gard la graniţa cu Ucraina – pentru că pe acolo a intrat PPA în România după cum spune chiar ANSVSA. Alta ar fi fost o acţiune de forţă împotriva samsarilor. Însă nimeni din ANSVSA nu a mișcat un deget pentru că orice acțiune ar fi deranjat mult prea multe reţele de influenţă și patronate de diverse nații occidentale.
Din acest motiv, „profesioniştii” din sistemul veterinar din România au hotărât să execute un joc de glezne şi să mimeze că luptă cu PPA, de cele mai multe ori din delegaţîi oficiale în zone cu soare şi mâncare bună. Aşa cã au „luptat” până când România a devenit campioana absolută a Europei în materie de PPA.

5 miliarde de euro aruncați pe Apa Sâmbetei

Ca atare, din 2017 încoace Romania a arătat Europei că pote fi lider detaşat la PPA, bifând nu de puţine ori în perioada 2017-2022 un procent de peste 70% din efectivele de porcine moarte în cadrul Uniunii Europene (sursa: Comisia Europeană).
Aşa se face cã în vreme instituțiile similare ANSVSA din alte state europene (Franţa, Germania etc) au acţionat uneori brutal în vederea implementării unor măsuri de combatere a PPA, chiar cu riscul de a deranja anumite interese financiare sau politice, România a ucis milioane de porci. Rezultatul: miliarde de euro acordate drept despăgubiri de la bugetul de stat şi de la bugetul UE, başca pierderile indirecte majore suferite de crescătorii autohtoni care nu au fost acoperite de despăgubiri.

Prin 2020 fosta conducere a ANSVSA a demarat, poate prea timid, implementarea unor mãsuri ferme de prevenţie a PPA la nivel naţional, însă aceasta acțiune a deranjat prea multe interese, atât politice, dar mai ales private. Așa că respectiva conducere a fost schimbată prin decizie politica de guvernul Cîţu la finalul anului 2021. În locul ei a fost „unsă” la ANSVSA o „nouã echipã de conducere”. Atât de „nouă”, încât este aproape aceeaşi cu cea care, în anul 2017, a asistat la intrarea și proliferarea PPA în România. Doar că acum „noua conducere” este o struţo-cămilă PSD-PNL-UDMR, fiecare cu oamenii și interesele lor de care ţin cu dinţii.
Din acest motiv, autoritãţile veterinare din România nu au o situaţie concretã a pierderilor suferite pe plan national în sectorul creșterii porcilor, însã estimările neoficiale venite din mediul privat cifreazã acest dezastru financiar la peste 5 (cinci) miliarde de euro pentru perioada 2017 – prezent. Da, aţi auzit bine! CINCI MILIARDE DE EURO aruncaţi pe apa Sâmbetei!
Lipsa implementãrii unor mãsuri ferme de prevenţie a PPA care ne-a costat CINCI MILIARDE DE EURO se traduce acum prin următoarele: importăm carne de porc în proporţie de peste 80% (conform MADR), afacerile din domeniul zootehnic cu capital românesc au fost distruse, mii de români din domeniul zootehnic au rămas fără un loc de muncă, şi (cel mai grav lucru!) ţãranului român i-a fost inoculatã frica de a mai creşte animale. Practic, mii de ani de creştere a porcilor în gospodăriile particulare au fost mutilaţi iremediabil în ceva mai bine de 5 ani, astfel că romanii au rămas „handicapaţi” alimentar și dependenţi de importuri!

ANSVSA ascunde datele oficiale

Dacã ar fi sã ne luãm dupã scriptele oficiale din 2022, PPA ar fi cam „dispãrut” din România. Statisticile oficiale emise de „noua conducere” a ANSVSA pentru 2022 arată că numărul de mistreţi şi porci morţi a fost anormal de scăzut comparativ cu perioada 2017-2021 (sursa: ANSVSA).
Evident, la o primă lectură, este o veste bună! Dar lucrurile nu stau deloc aşa! În fapt, cifrele reale, dar nepublicate, arata mai rău, după cum subliniază organismelor europene care s-au ocupat cu verificare acestei situaţîi.
Curtea de Conturi a României a certificat și ea faptul că ceva este „putred” în ANSVSA-ul autohton, atâta vreme cât nu s-a întâmplat nicio minune la nivelul profesionalismului serviciilor veterinare din România, nici la nivelul instituţiilor care au atribuţîi în gestionarea PPA în România, nici la nivelul percepţiei crescătorilor de porci.
Iată ce a constatat, printre altele, Curtea de Conturi a României (CCR) referitor la „performanţa” sistemului naţional veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în cel mai recent raport publicat pe site-ul instituţiei:
– „lipsa strategiilor naționale în domeniul siguranței alimentare, obiectivele naționale pe termen mediu și lung fiind inexistente;
– la nivelul ANSVSA nu au fost efectuate analize privind realizarea țintelor propuse, a gradului de atingere a obiectivelor generale și specifice stabilite, pentru a determina dacă strategiile elaborate și-au atins scopul, nici pe parcursul perioadei de derulare și nici la finalul perioadei de implementare a acestor strategii;
– în lipsa acestei analize, entitatea nu cunoaște dacă acestea au avut impact asupra activităților din domeniul sănătățîi și bunăstării animalelor, a siguranței alimentelor, a hranei pentru animale și a controlului oficial, respectiv dacă nivelul de performanță al acestor activități a fost îmbunătățit;
– ulterior expirării perioade de aplicare, nu au mai fost elaborate noi strategii pe termen mediu și lung, care să continue și să dezvolte prevederile acestora și nici nu s-a procedat la revizuirea și actualizarea lor”.
Traducând în limbaj popular, iată ce a concluzionat Curtea de Conturi,: cei de la ANSVSA habar nu au ce fac, par mai interesaţi să îşi aducă neamurile şi pilele în sistem, asta pentru că salariile nu sunt deloc mici în sistem!
Pentru cei sceptici în ceea ce priveşte ce a concluzionat CCR, iată ce a descoperit și a comunicat inclusiv CE! Anume că se roagă de mai bine trei ani de zile de autorităţile din România să elaboreze un plan de măsuri care să stopeze evoluţia PPA, însă nu a primit un răspuns din partea oficialilor romani! Incredibil, nu?
Iată ce scrie, negru pe alb, într-o recenta scrisoare pe care Comisia Europeană a transmis-o ANSVSA (vezi DOCUMENT 1, DOCUMENT 2, DOCUMENT 3):
• „deficienţe importante în sistemele de biosecuritate ale fermelor care NU au fost constatate de către personalul ANSVSA”. (altfel spus, cei de la ANSVSA s-au făcut că nu văd, mai pe româneşte!)
• cele mai multe anchete epidemiologice făcute de ANSVSA au fost superficiale şi au eşuat în a evidenţia potenţialele căi de transmitere a bolii; (tot pe româneşte, „specialiștii” nuiti politic sau pe cumetrii în ANSVSA habar nu au cum se transmite această boală şi ce să facă să o oprească);
• activitatea ANSVSA de gestionare a PPA poate pune în pericol statutul de sănătate a animalelor din UE, precum şi credibilitatea politicilor europene, punând în pericol exporturile din Uniune;
În finalul scrisorii, CE avertiza Romania cu sancţiuni dure dacă nu se vor lua măsuri urgente!
Însă credeți că i-a pasat cuiva din ANSVSA? Bineînțeles că nu!
Că atare, revenind la statisticile oficiale emise de „noua conducere” a ANSVSA pentru 2022 – în care se arata că numărul de mistreţi şi porci morţi a scăzut desi nu a fost implementată niciodată nicio strategie care să schimbe radical regulile jocului – este „de porc” să pretinzi acum că ai făcut o treabă atât de bună încât PPA a scăzut în 2022 considerabil în România chiar sub 25% faţă de anii trecuţi (sursa: ANSVSA)!
Aşa că pentru anul 2022 rămân doar două variante în ceea ce privește „numărul scăzut” de porci morţi din cauza PPA:
1. Numărul de porci rămaşi în cele două sisteme de creştere (comercial şi cel din curtea ţăranului) a scăzut atât de mult încât ar putea justifica această scădere a raportării. Insã ANSVSA nu face publică aceastã statisticã! Pentru că dacă ar face-o s-ar vedea dezastrul pe care l-au permis actualii diriguitori ai ANSVSA, în condiţiile în care surse din mediul privat spun că efectivele de porcine s-au înjumătăţit în acest an comparativ cu anii precedenţi. Că atare, este esenţial să ştim efectivele actuale de porci din România, deoarece acest lucru ţine de securitatea alimentară, deci de modul în care ne vă fi garnisitã farfuria de mâine a romanului.
2. Datele oficiale pentru 2022 ale conducerii ANSVSA sunt rezultatul unei strategii de descurajare a raportărilor porci morţi, în scopul de a-şi crea o imagine pozitivă în faţa clasei politice autohtone şi a Uniunii Europene. Altfel spus, şefuleţii de la ANSVSA ascund cu bună ştiinţă PPA, însă cu consecinţe dezastruoase pentru România!

Însă pentru a afla răspunsul la aceste doua chestiuni, ANSVSA este obligată să iasă public cu informaţii transparente în faţa românilor.

PPA, o piedica pentru intrarea în Schengen

Pentru a ne lămuri de ce este contează atât de mult PPA, trebuie spus că UE este al doilea cel mai mare producător de porci din lume, după China, şi cel mai mare exportator din lume de porci şi produse din carne, cu circa 24 de milioane de tone anual (sursa: Parlamentul European, raport 2020).
Practic, în UE creșterea porcilor este o industrie estimată la multe sute de miliarde anual, care în Romania este distrusa pas cu pas din cauza nepăsarii unor băieți „deștepți” numiți vremelnic pe criterii îndoielnice să conducă sectorul veterinar şi pentru siguranţa alimentelor în România.
Curioasa este însă tăcerea patronatelor din industriei porcului din România, care (cu puţine excepţii!) se pare că a cam bătut palma cu autorităţile veterinare, în sensul că s-a agreat un joc de-a „ei se fac că ne controlează, noi ne facem că respectăm regulile”. Aceasta se datorează în primul rand faptului că că statul român plăteşte din buzunarul nostru compensaţii pentru aproape toţi porcii morţi de PPA, mai ales marilor companii străine din Romania indiferent dacă au respectat sau nu legea, ba chiar lăsând loc unor infectări intenţionate ale unor ferme pentru a primi aceste despăgubiri.
Dacă cei de la ANSVSA şi-ar face treaba că la carte, adică ar realiza nişte investigaţîi la sânge care să arate dacă fermierul roman are sau nu vreo vină în apariția sau raspindirea PPA, România ar fi fost mai bogată anual cu câteva miliarde de euro şi nu ar fi dependentă de porcii din UE şi alte pieţe internaţionale.
Vobind despre măsuri care ar trebui implementate de ANSVSA pentru combaterea PPA, iată una simpla care nu a fost niciodată pusa macar în discuție: PPA este o boală pe care o duci mai departe pe talpa bocancului, pe haine, pe roata maşinii şi chiar în carnea de porc congelată. Că atare, răspândirea bolii se face deseori chiar de către medicii veterinari din teriroriu care nu dispun de echipamente de unica folosință atunci când se deplasează prin teritoriu.
Despre PPA s-a vorbit mult, însă nimeni nu a spus că aceasta a fost unul din motivele pentru care nu am fost primiti în Schengen – zona de libera circulaţie în UE, fară niciun control frontalier, atât a călătorilor, cât şi a mărfurilor. Pai cum să fim acceptați în Schengen, când Romania e un focar constant de PPA?
Comisia Europeana şi statele membre UE şi-au dat seama că odată dispărute aceste controale, PPA vă călători liber din România către restul Europei, lucru care vă distruge întreaga industrie Europeană a porcului. Mai mult, este de notorietate pentru europeni că în România ANSVSA a permis îngroparea ad-hoc, în „gropi comune”, fară respectarea regulilor europene, a sute de mii de porci, fapt care vă contribui pe viitor la îmbolnăvirea altor sute de mii de porci. Că atare, faptul că autoritățile romane nu au luat masuri pentru combatarea PPA vă fi unul dintre motivele pentru care nu fi acceptaţi în zona Schengen.

Asta pentru că nicio tara din UE nu îşi vă rișca nimeni industria porcului pentru incompetenţa serviciilor veterinare din România.

Din cauza politrucilor, romanii riscă să mănânce gândaci și lăcuste

Situaţia din Romania este cu atât mai gravă cu cât se aliniază pe zi ce trece la milimetru noilor direcţii globaliste care ne bat obrazul că avem o amprentă de carbon exagerată din caua că alegem carnea de porc şi vacã în locul gândacilor, lãcustelor sau al altor zburãtoare sau târâtoare. În acest context geopolitic delicat, în care se vorbeşte tot mai des despre o iminentã crizã alimentarã, este momentul că românii să ştie cât şi mai ales ce vor mânca.
Acum chiar nu mai avem vreme sã asistãm impasibili la dansul din buric al eunucilor care se băț cu pumnul în piept atunci când vorbesc despre porcul românesc, ăla crescut cu furaje sãnãtoase, dar care nu fac decât sã distrugã acest sector de activitate vital pentru securitatea alimentarã a României.

Întrebare pentru ministrul Daea

În încheiere, îi adresam o întrebare ministrului Agrculturii, Petre Daea: „brava” conducere a ANSVSA l-a informat vreodată în scris cu privire la gravitatea situaţiei privind PPA, ori cu privire la adresele remise de CE în care se menționează că împotrivă sectorului zootehnic din Romania se vor lua măsuri drastice? Noi înclinam să credem că nu! Însă vom afla răspunsul de la domnul ministru, despre care anumite surse oficiale susțin că este tare nemulțumit de incompetenta actualei conduceri a ANSVSA.

MagnaNews vă continua seria dezvăluirilor privind distrugerea cu buna știință sectorului zootehnic autohton, urmând ca cititorii noștri să afle în episoadele viitoare cine sunt „specialiștii” ANSVSA și cei guvernamentali vinovați de distrugerea unui sector economic ce tine de siguranță națională.

Un răspuns

  1. Buna ziua in luna decembrie 2022 mi au fost sacrificati 14 porci din gospodaria proprie in urma depistarii cu PPA. Nu am primit nici o despagubire pt ca animalele nu erau inregistrate.Exista o declaratie a ministrului Daea care sfatuieste cetatenii sa anunte autoritatile in caz de simptome de PPA chiar daca animalele nu sunt inregistrate vor fi inregistrate inainte de sacrificare.Nu s a tinut cont de faptul acesta iar la aproape o luna de atunci nu am primit nici un act doveditor de sacrificare cu toate ca am mers personal la institutie unde mi s a raspuns ca se lucreaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri