Caută
Close this search box.

Cartea de identitate electronică va putea fi solicitată oriunde, de către oricine

Cartea de identitate electronică

Conform unei ordonanţe guvernamentale, românii vor putea solicita cartea de identitate electronică oricărui serviciu public comunitar de evidență a persoanelor, nu doar acolo unde au reședința.

Locul nașterii titularului nu va mai fi tipărit pe noua carte de identitate, fiind înscris în formatul digital.

Termenul-limită de valabilitate a vechilor buletine este  august 2031, când toți românii ar trebui să dețină noile tipuri de buletine, dar cele eliberate până pe 31 decembrie 2023 vor fi permise până la expirare şi sunt vakabile pentru călătoria în statele UE.

Pentru fiecare cetățean, va exista într-un sistem digital o mapă cu documentele prezentate în original, imaginea facială și semnătura acestuia.

Buletinele electronice, pentru 5 milioane de persoane, ar urma să fie gratuite, suportate din fonduri PNRR.

Buletinele electronice au început să fie emise în anul 2021, în Cluj. Până la finele acestui an, ar urma să înceapă să fie emise și în București, respectiv în toată țara.

Noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate.

La finele anului trecut, Imprimeria Națională a primit cinci oferte, în cadrul unei licitații pentru un sistem care va asigura emiterea și gestiunea certificatelor digitale necesare, pentru autentificarea și identificarea unică a titularilor de cărți electronice de identitate, în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și ale altor instituții publice sau private.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri