Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis s-a întîlnit cu Katalin Novák: Ungaria va susține în continuare aderarea României la Schengen, nu numai pentru că este just și pentru că este în interesul nostru. Nu avem nevoie de o graniță Schengen între România și Ungaria

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, miercuri, o vizită în Ungaria la invitaţia omologului ungar Katalin Novák, în cadrul căreia a discutat și problema susținerii României pentru aderarea la Spațiul Schengen.

Președinta Ungariei a spus că va susține aderarea României la Spațiul Schengen și în timpul președinției UE, deoarece acest lucru nu este doar just, este și în interesul țării sale care nu își dorește o graniță Schengen între Ungaria și România.

Am abordat tema aderării la Schengen a României. România a îndeplinit toate condițiile, și-a îndeplinit toate temele în acest sens și este nedreaptă hotărârea prin care România nu este încă membră. Ungaria va susține în continuare și în timpul prezidenției această aspirație a României de a adera la spațiul Schengen. Sunt convinsă, că în al doilea semestru al anului următor, când Ungaria va asigura președinția acest subiect nu va mai fi pe ordinea de zi. Dacă totuși va fi, este clar că, Ungaria va face tot ce îi stă în putință pentru ca România să devina membră a spațiului Schengen împreună cu Bulgaria, nu numai pentru că este just și pentru că este în interesul nostru, pentru că nu avem nevoie de o graniță Schengen între România și Ungaria. Viața noastră ar fi mai simplă dacă România ar putea fi membră a Schengen, a spus președinta Ungariei, Katalin Novák, citată de TVR.

Întrebată ce ar putea face concret pentru a susține România pentru a aderarea la spațiul Schengen, președinta Ungariei, a subliniat că toate argumentele sunt pentru intrarea României în spațiul Schengen. Ea a arătat că va trebui să întărim granițele Uniunii, dar asta ar trebui să fie la granița exterioară a României. Astfel că, în cazul în care situația nu se rezolvă până la preluarea președinției UE de către Ungaria, țara vecină va face tot ce îî stă în putință pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Președintele român Klaus Iohannis a arătat că Ungaria a fost din capul locului un partener foarte corect și ferm în aceasta chestiune și a susținut România pentru intrarea în Spațiul Schengen. ”Ultimul argument adus de cei care s-au opus a fost un pic greu de ințeles, au spus că ei nu au nimic împotriva Romaniei, dar Spațiul Schengen nu functionează bine”, a spus la rândul său președintele Iohannis care a subliniat că Spațiul Schengen ar fi mai puternic cu România în interior și a mulțumit Ungariei pentru sprijin.

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost primit miercuri de președintele Ungariei, Katalin Novák, la Palatul Sándor din Budapesta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri