Caută
Close this search box.

Ministrul de Externe polonez şi-a explicat absenţa de la reuniunea de la Kiev prin declinul relaţiilor cu Ucraina

Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, şi-a explicat absenţa de la reuniunea informală a omologilor săi din UE desfăşurată luni la Kiev prin ‘declinul relaţiilor bilaterale’ pe care îl traversează ţara sa şi Ucraina, transmite marţi EFE.

Vorbind la televiziunea poloneză, Rau a explicat că ‘în politica bilaterală între ţări există perioade de creştere şi de declin’, şi a adăugat că, ‘în prezent’, legăturile dintre Varşovia, până acum unul dintre principalii susţinători ai Ucrainei împotriva invaziei ruse, şi Kiev ‘intră într-o perioadă de declin’.

‘Absenţa mea de acolo este, în parte, o expresie a acestui lucru’, a declarat ministrul luni seară, citat de Agerpres.

Zbigniew Rau, care, deşi este convalescent de COVID, a fost prezent duminică la un miting electoral, a decis să nu participe la reuniunea informală a miniştrilor de externe de la Kiev convocată de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Reprezentarea Poloniei i-a revenit lui Wojciech Gerwel, subsecretar în Ministerul de Externe, ‘un rang care nu este prea coborât’, după cum s-a exprimat Rau.

În interviul televizat, ministrul a indicat cele trei puncte care, în opinia sa, definesc relaţiile dintre Polonia şi Ucraina: ‘în primul rând, şi cel mai important, este interesul geostrategic, care este comun şi se bazează pe a înfrânge Rusia’.

‘O a doua dimensiune sunt interesele naţionale, iar aici avem opinii divergente şi neînţelegeri, precum problema tranzitului cerealelor ucrainene prin Polonia’, a explicat Rau.

‘Al treilea punct este că, pentru ca această cooperare să poată avea loc într-o maniera durabilă şi stabilă, trebuie să contăm pe sprijinul societăţii, este esenţial’, a afirmat ministrul, care a făcut aluzie la modul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat, în faţa Adunării Generale a ONU, o presupusă lipsă de solidaritate poloneză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri