Caută
Close this search box.

Depozit bancar sau titluri de stat? Cum preferă românii să își înmulțească banii

ministerul finanţelor

Când vine vorba despre economii și ce facem cu banii pe care reușim să îi punem deoparte întrebarea este cum e mai bine să îi înmulțim: folosim depozitele clasice sau împrumutăm statul ca mai apoi să ne primim banii înapoi cu dobânda aferentă?

Cifrele publicate de Ministerul Finanțelor arată că românii preferă și a doua variantă, cea a titlurilor de stat. Programul Tezaur a adus Ministerului Finanțelor 10 miliarde de lei, iar prin Fidelis au fost colectate aproape 7 miliarde de lei doar în acest an. Una peste alta, atunci când economisești te uiți și cât va fi inflația, ce taxe mai apar și ce va mai colecta statul la sfârșit, adică să îți calculezi cu ce rămâi în mână.

Specialiștii de la Finzoom au făcut câteva calcule pentru cineva care are două mii de lei, nu are nevoie de ei timp de un an și vrea să îi înmulțească. La depozitul clasic dobânda variază între 6,5 și 8,05%. După ce plătești comisoanele și impozitul pe venit poți să rămâi cu cel mult 144 lei. Dar poți foarte bine să câștigi și doar 54 de lei, dacă banca ta îți oferă o dobândă mică.

Dacă împrumuți statul prin programul Tezaur de exemplu, dobânda este de 6,15%, însă aici nu ai comisioane și nici impozit pe venit, așa că după un an primești în cont încă 123 lei. Dacă nu ai nevoie de bani pe o perioadă mai lungă de timp, trei ani de exemplu, la cei două mii de lei investiți poți să câștigi până la 375 de lei dacă alegi depozitul bancar obișnuit. Asta după ce plătești comisoanele și celelalte taxe.

Dacă alegi însă varianta a doua, cea de a împrumuta statul, atunci câștigul va fi mai mare. După cei 3 ani vei avea în cont 2.435 lei, adică un plus de 435 lei față de suma investită.
Citește mai departe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri