Caută
Close this search box.

Washingtonul se opune unei reocupări a Fâșiei Gaza de către Israel

Washingtonul a declarat marţi că se opune unei noi ocupări pe termen lung a Fâşiei Gaza de către Israel, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a declarat că îşi va asuma „responsabilitatea generală pentru securitatea” teritoriului după război, potrivit AFP.

„În opinia noastră, palestinienii trebuie să fie în centrul acestor decizii, Gaza este teritoriu palestinian şi va rămâne teritoriu palestinian”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

„În general, nu susţinem o reocupare a Fâşiei Gaza şi nici Israelul nu o sprijină”, a adăugat el, citat de Agerpres.

Israelul şi-a retras unilateral soldaţii şi coloniştii din Gaza în 2005, după 38 de ani de ocupaţie. Washingtonul recunoaşte că „este imposibil să se revină la statu-quo-ul” de dinainte de atacul sângeros din 7 octombrie al mişcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian, a declarat Vedant Patel.

„Israelul şi regiunea trebuie să fie securizate, iar Gaza nu trebuie şi nu mai poate fi o bază de unde sunt lansate atacuri teroriste împotriva poporului israelian sau a oricărei alte persoane”, a spus el.

Netanyahu a declarat luni seara că ţara sa îşi va asuma „responsabilitatea pe termen nelimitat pentru securitatea” teritoriului palestinian după război, în ceea ce el a spus că este o modalitate de a preveni o revenire a Hamas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri