Caută
Close this search box.

Institutul pentru Studiul Războiului, studiu despre implicațiile financiare și militare ale victoriei Rusiei. “SUA vor plăti un preț uriaș!”

Statele Unite au o miză mult mai mare în războiul Rusiei împotriva Ucrainei decât crede majoritatea oamenilor. O cucerire rusă a întregii Ucraine nu este deloc imposibilă dacă Statele Unite întrerupe orice asistență militară și Europa îi urmează exemplul. Un astfel de rezultat ar aduce o armata rusă obosită, dar triumfătoare, până la granița NATO de la Marea Neagră și până la Oceanul Arctic. Armata ucraineană cu sprijin occidental a distrus aproape 90% din armata rusă care a invadat în februarie 2022, potrivit surselor de informații americane, dar rușii au înlocuit acele pierderi de forță de muncă și își intensifică
baza industrială pentru a-și compensa pierderile materiale într-un ritm mult mai rapid decât capacitatea Rusiei de dinainte de război ar fi permis.

O armată rusă victorioasă la sfârșitul acestui război va fi experimentată în luptă și
considerabil mai mare decât forțele terestre rusești de dinainte de 2022. Economia Rusiei își va reveni treptat pe măsură ce sancțiunile se erodează în mod inevitabil și Moscova dezvoltă modalități de eludare sau atenuare a celor care rămân. În timp, își va înlocui echipamentul și își va reconstrui coerența, bazându-se pe o mulțime de experiență, experiență câștigată cu greu în lupta cu războiul mecanizat. Aceasta va aduce cu sine sisteme avansate de apărare aeriană pe care doar avioanele americane Stealth — necesare pentru a descuraja și a înfrunta China — le pot pătrunde în mod fiabil. Rusia poate reprezenta o amenințare militară convențională majoră la adresa NATO pentru prima dată din anii 1990 într-un interval de timp stabilit într-o măsură considerabilă de cât investește Kremlinul în armata sa. Considerțnd că Moscova s-a angajat deja într-un program ambițios de expansiune militară postbelică SUA nu pot fi siguri că perioada de timp va fi foarte lungă.

Potențialul militar general al Statelor Unite și al aliaților săi din NATO este cu atat de mult mai mare decât cel al Rusiei că nu există niciun motiv să ne îndoim de capacitatea Occidentului de a învinge orice armata rusă imaginabilă, chiar presupunând că Rusia absoarbe pe deplin Ucraina şi Bielorusia. Dar, deoarece americanii iau în considerare costurile de a continua să ajute Ucraina să lupte împotriva rușilor, în următorii ani, merită o analiză atentă a costurilor de a permite Rusiei să câștige. Aceste costuri sunt mult mai mari decât își imaginează majoritatea oamenilor.

Pentru a descuraja și a se apăra împotriva unei amenințări reînnoite a Rusiei în urma unei victorii complete a Rusiei în Ucraina, Statele Unite ale Americii vor trebui să desfășoare în Europa de Est o parte considerabilă a forțelor lot terestre. Statele Unite vor trebui să staționeze în Europa un număr mare de aeronave Stealth. Construirea și întreținerea acestor aeronave este intrinsec costisitoare, dar provocări în fabricarea lor rapidă vor forța probabil Statele Unite să facă o alegere teribilă între păstrarea a suficientor aeronave în Asia pentru a apăra Taiwanul și ceilalți aliați ai săi asiatici și descurajarea sau înfrângerea unui atac rusesc asupra unui aliat al NATO. Întreaga întreprindere va costa o avere, iar costul va dura atâta timp cât amenințarea rusă va continua — potențial la nesfârșit.

Aproape orice alt rezultat al războiului din Ucraina este de preferat acestuia. Ajutând Ucraina să mențină liniile acolo unde sunt acum prin sprijinul militar occidental continuu este mult mai mult avantajoasă și mai ieftină pentru Statele Unite decât a permite Ucrainei să piardă. „Congelarea” conflictul este mai rău decât a continua să ajute Ucraina să lupte – asta ar da pur și simplu Rusiei timp și spațiu pentru a se pregăti pentru un război reînnoit pentru a cuceri Ucraina și a înfrunta NATO. A ajuta Ucraina să recâștige controlul asupra întregului sau a majorității teritoriului său ar fi mult mai avantajos, deoarece ar conduce forțele ruse și mai departe spre est. Cel mai important, sprijinirea Ucrainei la victorie și apoi ajutarea ei la reconstrucție ar pune cel mai mare și cea mai eficientă luptă militară prietenoasă de pe continentul european în fruntea apărării NATO – dacă Ucraina se alătură sau nu în cele din urmă alianței.

În toate aceste scenarii americanii ar trebui să aibă în vedere că Ucraina nu este Afganistan. Afganistanul a fost în 2001 una dintre cele mai sărace țări din lume, fără nicio industrie, o populație slab educată. Ucraina este foarte industrializată cu o populație modernă, urbană și înalt educată. Restaurată la granițele sale din 1991 economia Ucrainei este suficient de mare pentru a-și susține propria armată. Președintele ucrainean Vladimir
Zelensky și-a angajat recent țara să-și înființeze propria sa industrie militară inclusiv prin înființarea de întreprinderi mixte cu firme occidentale în beneficiul Ucrainei și a partenerilor acesteia. O Ucraina victorioasă nu ar fi sub tutela permanentă a Occidentului. Se poate în schimb să fie cu adevărat independentă și să contribuie în mare măsură la securitatea NATO și la economia Occidentului.

Următoarele hărți ilustrează patru situații militare legate de acest război și de rezultatele acestuia și iau în considerare implicațiile lor militar-strategice și financiare pentru Statele Unite.

Situația 1: înainte de februarie 2022

Înainte de invazia rusă pe scară largă din februarie 2022, statele NATO non-baltice nu se confruntau cu o amenințare militară convențională gravă din partea Rusiei. Forțele terestre ruse au avut o divizie aeropurtată și o brigadă de infanterie mecanizată în apropierea granițelor Estoniei și Letoniei și echivalentul unei diviziuni în exclava Kaliningrad, care este fizic separată de Rusia, și o rampă de lansare săracă pe cont propriu pentru un atac asupra Poloniei și Lituania, cu care se învecinează. Următoarele forțe rusești cele mai apropiate de Polonia erau aproximativ 360 mile spre est, în partea îndepărtată a Belarusului. Nicio trupă rusă nu a amenințat Slovacia, Ungaria sau România.

Rușii construiau o rețea de apărare aeriană bazându-se pe S-300-ul lor avansat și sisteme antiaeriene și antirachete cu rază lungă S-400 pentru a împiedica capacitatea NATO de a apăra statele baltice. Ei extinseseră acea rețea pe o mare parte din Marea Neagră folosind bazele lor din Crimeea. Cu toate acestea, rețeaua lor a avut de suferit un decalaj în sudul Poloniei, Ungaria, Slovacia și România, deoarece nu au putut să se bazeze sistemele lor din Ucraina. Chiar și acoperirea lor de apărare aeriană asupra Poloniei s-a bazat foarte mult pe sistemele din Kaliningrad, cea mai vulnerabilă și mai expusă parte a teritoriului rus. Dimensiunea mică a Kaliningradului privează sistemele rusești de apărare aeriană de unul dintre cele mai importante elemente ale supraviețuirii lor, de fapt. Sistemele sunt complet mobile cu toate componentele montate în camioane. Sunt concepute pentru a se putea deplasa și, prin urmare, îngreunează un adversar să le localizeze și să le distrugă. Prinderea acestor sisteme într-un exclava mică reduce acest avantaj și facilitează eforturile NATO de a le perturba și înfrânge. Citește mai departe pe Solidnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri