Caută
Close this search box.

Kievul respinge sugestia premierului slovac de a ceda teritoriu Rusiei: “Nu poate exista niciun compromis în ceea ce privește integritatea teritorială”

Ucraina a respins sugestiile noului premier al Slovaciei, Robert Fico, conform cărora ar trebui să cedeze teritoriu Rusiei pentru a pune capăt războiului.

„Nu poate exista niciun compromis în ceea ce privește integritatea teritorială, nici pentru Ucraina, nici pentru Slovacia, nici pentru nicio altă țară”, a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, pe Facebook.

„Să fim sinceri: dacă Ucraina nu este în siguranță, nu va exista securitate nici în Slovacia, nici în Europa în general”, a subliniat oficialul ucrainean.

Cu doar câteva zile înaintea unei vizite în Ucraina, Fico declarat la radioul public din Slovacia că atât Kievul, cât și Moscova, vor trebui să facă compromisuri dureroase pentru a pune capăt războiului. Pentru Ucraina, acest lucru ar însemna acceptarea cel puțin a unor câștiguri ale Rusiei.

„Ce se așteaptă ei? Că Rusia va părăsi Donbas și Lugansk? Sau că va părăsi Crimeea? Nu, asta este complet nerealist. Toată lumea știe asta”, a continuat Fico.

Donbas și Lugansk sunt teritorii din estul Ucrainei, asupra cărora Rusia a obținut controlul în 2014 și de unde și-a extins câștigurile teritoriale începând cu invazia pe scară largă în februarie 2022. Crimeea a fost, de asemenea, capturată și anexată în 2014.

Perceput ca o figură pro-Kremlin, Fico a câștigat alegerile în octombrie, pledând că va bloca orice sprijin militar suplimentar pentru Ucraina, despre care a afirmat că este sub „controlul total al Statelor Unite” începând din 2014, când ucrainenii l-au răsturnat pe președintele lor pro-Moscova, Viktor Yanukovici.

În Uniunea Europeană, Fico este un aliniat al premierului ungar Viktor Orban și a fost foarte ferm în ceea ce privește intențiile sale de a bloca aderarea Ucrainei la UE și NATO. Acest mesaj direct va fi repetat când se va întâlni cu omologul său ucrainean, Denis Șmîhal, miercuri, în orașul de frontieră Uzhhorod, a declarat acesta.

„Îi voi spune că sunt complet împotriva aderării Ucrainei la NATO și că voi exercita dreptul de veto, pentru că singurul lucru la care ar conduce este un al Treilea Război Mondial.”

În opoziție cu politica predecesorului său, care a aprobat numeroase ajutoare militare pentru Ucraina, Fico a promis, de asemenea, să-i spună gazdei sale ucrainene că „nu va primi nicio armă din partea Armatei Slovace” sau din „stocurile statului slovac”.

The post Kievul respinge sugestia premierului slovac de a ceda teritoriu Rusiei: “Nu poate exista niciun compromis în ceea ce privește integritatea teritorială” appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri