Caută
Close this search box.

EXCLUSIV Cea mai iute bunică din lume. Secretul sprintului la 90 de ani: Antrenament de 3 ori pe săptămână, să te limitezi în a mânca, să faci o activitate fizică. Și un pic de vin, neapărat roșu

A doborât recordul mondial la 90 de ani. Și nu în orice domeniu, ci la atletism, în proba de 200 m în sală. Italianca Emma Maria Mazzenga a spulberat cu 6 secunde precedentul record, înregistrat în urmă cu 13 ani la categoria ei de vârstă. Emma a fost profesoară de chimie, dar i-a plăcut mereu să alerge. Cea mai iute bunică din lume navighează și pe rețelele de socializare și a povestit, în exclusivitate pentru TVR, cum reușește să fie atât de vivace la această vârstă.

A devenit faimoasă peste noapte, iar presa o caută zilnic pentru a da interviuri.

Emma Maria Mazzenga, atletă, record mondial 200 m la 90 de ani: „Nu mă așteptam, desigur! Am fost foarte surprinsă și un pic mă amuză până la urmă.”

S-a născut în 1933, iar acum, la 90 de ani, a alergat 200 de m în 54 de secunde și 47 de sutimi.

Nu e singurul record mondial însă pe care l-a doborât ca senioară. Proba preferată este cea de 400 m, iar în 2019 a bătut recordul mondial la 85 de ani, cu 1 minut și 51 de secunde.

„Muncesc mult, pentru că mă antrenez de 3 ori pe săptămână, și apoi… nu-i ca și cum alerg pentru a bate un record. Eu mă antrenez și concurez, iar dacă obțin un rezultat, atunci e bine”, spune Emma.

Este din Padova, are doi copii și un nepot, și este văduvă de 40 de ani. Spune că și genele contează, și are norocul să fie sănătoasă: „Eu nu iau pastile, din fericire nu am nevoie de pastile.”

Italianca locuiește singură, la etajul 3, și nu are lift, astfel că zilnic coboară și urcă 50 de trepte. Mărturisește că mănâncă puțin și că nu îi plac dulciurile.

Emma Maria Mazzenga, atletă nonagenară: – Mănânc legume, puține fructe, mănânc carne și pește alternând zilele, un pic de paste și orez, cam 40 de grame. Le prepar în zilele în care mă antrenez, dacă nu, sar și peste paste. Un pic de pâine, dar nu multă, și puțin vin la fiecare masă. Un pic de vin înseamnă jumătate de pahar.

Reporter: – Vin roșu?

Emma Maria Mazzenga, atletă nonagenară: – Da, neapărat roșu.

Emma a fost profesoară de chimie și crede că e important ca la orice vârstă să îți antrenezi și mintea.

„Fac integrame, despre care se spune că ajută mult, nu știu, mă rog. Ca să fiu sinceră, cred că ajută mai mult să citești, eu sunt încă abonată la reviste științifice pentru că predam științe exacte, și așadar sunt lecturi grele, cred că ajută”, a explicat ea.

Nici digitalizarea nu a fost o barieră, iar la 90 de ani își gestionează singură conturile de pe rețelele de socializare.

Bunica-record a dat și un sfat celor care vor să afle secretul energiei sale: „Să te limitezi în a mânca. Și apoi să faci o activitate fizică în funcție de posibilitățile proprii. Nu e ca și cum toți trebuie să alerge, înțelegi? E de ajuns să facă un anumit nivel de activitate, însă sedentarismul este cu adevărat nociv.”

Emma are în palmares mai multe medalii europene și mondiale și spune că, atâta timp cât sănătatea îi va permite, va continua să meargă în competiții.

The post EXCLUSIV Cea mai iute bunică din lume. Secretul sprintului la 90 de ani: Antrenament de 3 ori pe săptămână, să te limitezi în a mânca, să faci o activitate fizică. Și un pic de vin, neapărat roșu appeared first on tvrinfo.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri