Caută
Close this search box.

Cu ce şi până când trebuie înlocuite centralele de apartament

Cu ce şi până când trebuie înlocuite centralele de apartament

Centralele de apartament ar putea să dispară până în 2040. Cel puţin asta plănuiesc oficialii europeni. Parlamentul European a adoptat Directiva privind schimbările climatice, care vizează eliminarea treptată a centralelor termice pe bază de combustibili fosili.

Clădirile cu performanțe energetice slabe vor trebui renovate și eficientizate. Iar din 2030 nu se vor mai construi imobile care să aibă emisii de gaze cu efect de seră.

Centralele de apartament și cele din locuințele individuale vor trebui să fie înlocuite cu unele care nu consumă combustibili fosili.

Modificările votate în majoritate de deputații europeni ar trebui să fie aplicate din anul 2040. Nu toți europarlamentarii sunt de acord cu noile măsuri.

Marian Jean Marinescu, europarlamentar: „Are foarte multe lucruri care nu au nici o reflexie în realitate. Sunt foarte greu de aplicat, cu costuri foarte, foarte mari. A trece totul pe energie electrică, verde, altfel nu schimbăm nimica, necesită investiții extraodinar de mari, atât în afara clădirilor, cât și în inteiorul clădirilor, pentru că trebuie să schimbi rețelele”.

Aplicarea directivei în forma actuală ar impulsiona atât proprietarii, cât și autoritățile să investească în izolarea clădirilor și eficientizarea lor din punct de vedere energetic.

În România, o locuinţă din trei este încălzită cu gaz natural, prin centrale de apartament. Cluj-Napoca este primul oraș din țară care, din anul 2022, a interzis centralele pe gaz în construcţiile noi, printr-o decizie în Consiliul Local, conform TVRInfo.

Alin Mituță, europarlamentar: „Asta înseamnă că trebuie să se încălzească cu surse regenerabile, cu pompe de căldură, cu panouri fotovoltaice. Sunt bani europeni care merg în acest sector, care ajută pe de o parte să scădem și prețul energiei, dar și să devenim și independenți energetic”.

Experții susțin că Guvernul trebuie să sprijine această tranziție de la centralele pe gaze, la variante nepoluante.

Corina Murafa, expert în politici energetice şi climatice, membru ORSE: „Aceste centrale pot deveni tot mai puțin bune pentru buzunar, mai ales că vom începe să introducem clădirile în acest sistem care se cheamă sistem european de tranzacționare de certificare de emisii.

Cu cât va fi mai poluată, voi plăti taxe mai mari pentru clădirea respectivă. Sunt orașe, Oradea de exemplu, care atrage tot mai mulți cetățeni să se racordeze la sistem centralizat, sunt din ce în ce mai accesibile centralele termice pe bază de energie electrică, pompele de căldură”.

Directiva mai prevede că orice clădire nouă, începând cu 2030, trebuie să aibă zero emisii de gaze cu efect de seră. Până acum, 8 țări europene au început procesul de interzicere a centralelor pe gaz în clădiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri