Caută
Close this search box.

Directorii de școală din România au o putere de cumpărare mai mare decât cei din Finlanda

Profesorii din România au o putere de cumpărare mai mare decât cei din Finlanda de exemplu. Poate părea surprinzător, însă este adevărat.

Un studiu care pune România la coada clasamentului, arată că totuși directorii de şcoli din România depăşesc cinci ţări europene la puterea de cumpărare a salariului.

Un director de şcoală din România are un salariu anual brut de 29.554 de PPS – paritatea puterii de cumpărare, un indicator folosit pentru a măsură puterea reală a salariului.

Ei, bine, directorii noștri o duc mai bine decât cei din Letonia, Cehia, Polonia, Slovacia sau Finlanda. Asta scriu jurnaliștii de la Ziarul Financiar, care citează un raport Eurydice, o agenţie a Comisiei Europene. Belgia, Austria și Cipru conduc acest clasament. Extrem de interesant.

Caracteristicile şcolii au un impact asupra salariului directorilor de şcoală în jumătate din ţările pentru care sunt disponibile date în raportul citat. Dintre caracteristicile şcolii, cea mai comună este dimensiunea şcolii, de exemplu, numărul de elevi sau clase.

Sigur, poate părea bine, pentru că nu suntem pe ultimul loc, însă, salarizarea în domeniul educației continuă să fie problematică, chiar după majorarea de anul trecut.

Domeniul, pentru că aici voiam să ajung, este unul cu steguleț roșu la nivel european. Și profesorii din Germnia, Franța sau Spania se plâng de salarii. Și mai grav este că în multe state, meseria de dascal este una care nu mai este căutată.

Și la noi, și în Europa, tot mai puțini tineri aleg să meargă la catedră.

Doar 7% din profesori au sub 30 de ani, iar 40% dintre dascălii din Uniunea Europeană au peste 50 de ani, spune un studiu.

25 de mii de euro pe an, atât câștigă un profesor în medie în Uniunea Europeană. Datele sunt pentru 2022, probabil că media s-a dus un pic mai sus, însă rămâne departe de ceea ce trebuie pentru a face acest sector vital să fie din nou atractiv.

În Germania, este nevoie de 25.000 de profesori până în 2025, iar în Austria 20.000 de profesori se vor pensiona până în 2027. Este nevoie de profesori, o țară nu se poate dezvolta altfel decât prin educație. E cea mai buna investiție pe care o poate face România.

Însă, și aici este un mare semn de întrebare. Nu este suficient să dai doar salarii. Trebuie să ceri și calitate și performanță. De gândit.

The post Directorii de școală din România au o putere de cumpărare mai mare decât cei din Finlanda appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri