Caută
Close this search box.

Opoziția îl acuză pe prim-ministrul Ciolacu de manipularea bursei în cazul Roșia Montană

Liderii opoziției îi acuză pe premierul Marcel Ciolacu și pe ministrul de Finanțe Marcel Boloș de manipulare a bursei în cazul Roșia Montană. „Au făcut declarații potrivit cărora vom pierde și vom avea de plătit sume uriașe către compania canadiană ceea ce a condus la dublarea prețului acțiunilor Roșia Montană”, a declarat liderul USR Cătălin Drulă. „Eu să joc la bursa? Ei joacă!”, s-a apărat liderul PSD.

Marcel Ciolacu, premierul României, 1 februarie 2024: ” În ceea ce priveşte plăţile, sunt ferm convins că vom avea o discuţie cu cei care este posibil să câştige acest proces. Întâi şi întâi să vedem, instanţa,despre ce sumă va hotărî.

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, 7 martie 2024: „Au cerut 6, 7 miliarde de euro și minim ceea ce au investit, adică un miliard de euro și în caest interval ar trebui să fie valoarea acestei decizii”

Astfel de declarații ale premierului și ministrului de Finanțe făcute începând cu data de 1 februarie ar fi aruncat în aer prețul acțiunilor Gabriel Resources, compania canadiană care deține licența de explotare a aurului de la Roșia Montană. Cel puțin așa susțin liderii opoziției de la București.

Potrivit portalului Bursei canadiene de la Toronto, după data de 31 ianuarie, prețul acțiunilor Roșia Montana s-a dublat ajungând de la 0,44 la 0,87 dolari canadieni. Astfel doar în acest an, compania canadiană s-a capitalizat pe bursă cu 300 de milioane de dolari.

Cătălin Drulă, lider USR: Am asistat în aceste săptămâni la un caz de manual de manipulare a pieței de capital. Practic acțiunile acestei companii au explodat pe 1 februarie după prima declarație a premierului Ciolacu care anunța că România va pierde acest proces și va plăti despăgubiri de miliarde. E vorba, evident, de băieți deștepți care s-au orientat, iar Ciolacu i-a sprijinit. Aici e treaba autorităților, DIICOT, DNA, ASF, ANI să vadă cine a cumpărat.

Liderul USR anunță că a sesizat DNA, ASF, dar și comisia canadiană care reglementează Bursa de la Toronto ca să investigheze cine a câștigat bani din manipularea bursei.

Și analiștii independenți spun că declarațiile premierului și ministrului de Finanțe pot fi considerate că au influențat bursa de la Toronto. De altfel, ieri, acțiunile Gabriel Resources au fost oprite de la tranzacționare pe Bursa de la Toronto.

Adrian Negrescu, analist: Ceea ce au făcut autoritățile române a fost să se antepronunțe asupra unui diferend din justiție, ceea ce este, din această perspectivă, o dovadă aproape clară de manipulare, de infleunțare a comportamentului investitorilor. Dovada cea mai simplă este că acțiunile acestei companii s-au dublat ca valoare în numai câteva zile urmare a declarațiilor iresponsabile a autorităților române.

Premierul și ministrul de Finanțe resping acuzațiile opoziției, relatează TVR Info.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu: Ca și prim-ministru, de câte ori am avut intervenții pe acest proces am spus că românii vor cunoaște adevărul, nu am dat nicio informație, niciun document din Guvern, nu am dat nicio motivare care să influențeze acest proces. Am spus foarte clar că toate documentele vor fi puse la dispoziția presei în momentul în care se finalizează procesul. Despre ce vorbim? Despre ce bursă? Ce? Eu joc la bursă? Poate dânșii joacă la bursă și știți bine că joacă la bursă.

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe: Am văzut speculațiile care au apărut, sunt de-a dreptul ridicole pentru că domnul prim-ministru nu avea niciun interes cu bursa, dumnealui se gândea la bugetul României.

Tribunalul Arbitral al Băncii Mondiale de la Washington a respins ieri pretențiile financiare ale companiei candiene, deși autoritățile de la București se așteptau să piardă procesul, iar România să fie obligată la plata unor despăgubiri de cel puțin două miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri