Caută
Close this search box.

Pericolul imaginii perfecte de pe rețelele de socializare. Tinerii, vulnerabili în fața obsesiei pentru aspect

Comunitățile online care prezintă o imagine periculoasă a frumuseții masculine sunt din ce în ce mai populare. Când se transformă o căutare a autoperfecționării în ceva negativ?

„Cred că trebuie să am grijă de mine, să am o dietă echilibrată și o rutină riguroasă de exerciții fizice”, spune Patrick Bateman în American Psycho, un roman scris de autorul american Bret Easton Ellis și publicat pentru prima dată în 1991. Personajul – un bancher de investiții care este și un criminal în serie – este interpretat de Christian Bale în adaptarea cinematografică din 2000 a romanului lui Bret Easton Ellis.

Tipologia personajului din American Psycho

American Psycho este o satiră a stilului de viață al yuppie-ului newyorkez din anii 1980, prezentând o societate dominată de hedonism, materialism și narcisism, potrivit autorului romanului. Yuppie este abrevierea de la „Young urban professional” (tânăr profesionist urban) și se referă la un tip de persoană, în special în anii ’80, care este caracterizată de tinerețe, succes profesional, educație superioară și un stil de viață urban sofisticat și materialist.

Filmul prezintă rutina matinală elaborată a personajului principal, care, lipsită de contextul său satiric mai larg, a devenit un tutorial pentru tinerii bărbați. Scena – care îl prezintă pe naratorul nesigur care își pune o pungă de gheață pe față și face 1.000 de abdomene – a fost vizionată de 17 milioane de ori pe YouTube și a fost imitată în mai multe ”short video”.

Ce este looksmaxxing

American Psycho a fost subiectul a numeroase dezbateri online, publicul fiind împărțit între tinerii care parodiază și cei pentru care este un model. În acest din urmă grup există comunitatea de looksmaxxing de pe internet.

Cu rădăcini în forumurile online dedicate predominant celibatarilor, looksmaxxing pretinde că este vorba despre „maximizarea” aspectului fizic al cuiva.

Scopul looksmaxxing-ului este de a deveni cât mai atrăgător posibil, conform unui set de criterii prescrise, acordând o importanță deosebită liniei maxilarului, ochilor și fizicului (inclusiv ochilor de „vânător”, înclinați ușor în sus spre tâmple.

Tendința există de cel puțin un deceniu, dar a fost recent popularizată și redefinită pe TikTok, unde atinge un grup demografic tot mai larg de adolescenți predispuși algoritmic la subcultura „manosphere”. (Creată în opoziție cu feminismul, „manosfera” se referă la o rețea de site-uri și comunități online care propagă masculinitatea și misoginismul).

Looksmaxxerii urmăresc să își mărească punctajul prin arderea mai multor calorii decât consumă sau hidratarea, utilizarea de steroizi, transplanturi de păr sau chirurgie estetică).

Specialiștii avertizează cu privire la tulburările de alimentație

„Este cu adevărat șocant”, a declarat pentru BBC doctorul Stuart Murray, directorul Programului de tulburări de alimentație de la Universitatea din California de Sud. „Sfaturile de pe TikTok nu sunt bazate pe dovezi, dar sunt prezentate ca fiind știință”.

Kareem Shami, în vârstă de 22 de ani, este atât o victimă, cât și un lider al tendinței de lookmaxxing. Shami, care are 1,5 milioane de urmăritori TikTok, a urmărit American Psycho la 18 ani, apoi a început să se ”transforme”.

La 18 ani, Shami și-a făcut o schimbare de look: exerciții fizice, tratament pentru acnee, o nouă coafură și, bineînțeles, ”mewing” exerciții pentru maxilare – o tehnică de sprijinire a limbii pe cerul gurii, în speranța că va face ca maxilarele să fie mai cizelate.

Mewing a fost numit după controversatul ortodont britanic John Mew, care a dezvoltat o practică numită „ortotropie”. Asociația americană a ortodonțiștilor a declarat în ianuarie că „dovezile științifice care susțin afirmațiile lui Mewing privind sculptarea maxilarului sunt la fel de subțiri ca ața dentară”.

Goana după confirmare

Există comunități online care oferă spații pentru a împărtăși „progresul” fiecăruia, fie că este vorba de eliminarea acneei, de pierderea în greutate, de dezvoltarea musculaturii sau pur și simplu de trecerea prin pubertate.

Tânărul Shami povestește că a ajuns să piardă controlul și să trăiască doar după acest tipar. ”Îmi trăiesc viața cu ideea că lupt pentru stabilitate”, spune Shami.

Shami conduce un curs online care oferă lecții despre cum să „stăpânești arta esteticii faciale”. În acest curs și, în general, în looksmaxxing, se pune accentul pe numere. Pe unele forumuri, utilizatorii care trimit selfie-uri primesc un punctaj bazat pe modul în care aspectul lor se încadrează într-o anumită scară. Dr. Murray spune că rigiditatea în jurul numerelor este adesea caracteristică comunităților de tulburări alimentare.

Murray este specializat în cercetarea particularităților tulburărilor alimentare masculine. Dismorfia musculară este o tulburare de alimentație care este adesea trecută cu vederea și respinsă de către profesioniștii din domeniul medical, spune Murray. Tulburările alimentare orientate spre musculatură la bărbați sunt prezente de zeci de ani, pornind din epoca Arnold Schwarzenegger din anii 1980 și alimentate de reprezentările mediatice ale musculaturii ca fiind dezirabile și realizabile prin restricții alimentare și utilizarea de steroizi.

Tinerii care cresc pe rețelele de socializare, vulnerabili la obsesia pentru aspect

Fetele și băieții tineri vulnerabili care cresc pe rețelele de socializare sunt deosebit de susceptibili la autocomodare și la obsesia pentru aspect. Această încadrare mentală este în mod înnăscut dăunătoare, încurajând internalizarea unor idealuri de frumusețe de neatins, ceea ce poate duce la nemulțumirea față de greutatea și forma corpului.

Adesea menționat în comunitatea looksmaxxing, culturistul și YouTuberul Aziz Sergeyevich Shavershian, sau Zyzz, a fost un susținător al măririi masei musculare, adepții săi fiind supranumiți „the Aesthetics Crew”. Shavershian a murit în urma unui atac de cord la vârsta de 22 de ani, în 2011. O examinare post-mortem a arătat că Shavershian avea o afecțiune cardiacă nediagnosticată care a declanșat un stop cardiac, potrivit mamei lui Shavershian.

Specialiștii trag un semnal de alarmă: părinții să analizeze conținutul împreună cu copiii lor

„Ghidurile de îmbunătățire” online variază de la cele utile (sfaturi de igienă de bază) până la cele dăunătoare (răspândirea rasismului, sexismului și dismorfiei corporale). Pentru a naviga pe acest continuum, Dr. Murray recomandă ca părinții să analizeze conținutul împreună cu copiii lor.

Dar ideea lookmaxxing-ului este în sine inerent periculoasă, susține Dr. Murray, încurajând tinerii să se evalueze pe ei înșiși pe baza greutății sau a atractivității percepute. Tulburările de alimentație la bărbații tineri pot fi mascate de creșterea masei musculare și de exercițiile fizice excesive.

Iluzia creșterii stimei de sine. Recuperare dificilă

Tratamentele pentru tulburările de alimentație includ terapie, supraveghere medicală și medicamente. Indiferent dacă pacientul care suferă de tulburări de alimentație este femeie sau bărbat, tratamentul trebuie să se axeze pe „generarea unei restaurări a greutății”, spune Dr. Murray. „Pentru băieți și bărbați, există bariere suplimentare în tratament cu construcția masculinității”, spune Dr. Murray.

Dr. Murray avertizează că, în spatele aparentei autoîmbunătățiri a lookmaxxing-ului, există un mesaj de bază care ar putea duce la daune psihologice.

„Dacă cădem în capcana nemulțumirii și a stimei de sine scăzute, dacă te depigmentezi până la un număr sau o nuanță a pielii, sau o înclinare unghiulară a feței, îți reduce valoarea ca persoană. Vrem ca bărbații să se concentreze pe modalități mai durabile de a-și genera stima de sine și identitatea, spune Dr. Murray.

The post Pericolul imaginii perfecte de pe rețelele de socializare. Tinerii, vulnerabili în fața obsesiei pentru aspect appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri