Caută
Close this search box.

SUA: 12 persoane acuzate, în urma unor transferuri de tehnologie în Rusia

Statele Unite au anunţat miercuri punerea sub acuzare a 12 persoane acuzate ca au vândut Rusiei tehnologii americane, dintre care unele au ajuns să fie folosite pe câmpul de luptă din Ucraina, transmite AFP.

Aceste procese, asociate unor noi sancţiuni economice, rezultă din „două conspiraţii internaţionale separate menite să încalce legile şi sancţiunile comerciale americane”, a declarat procurorul general al SUA,Merrick Garland, într-un comunicat citat de TVR Info.

În primul, cinci ruşi şi doi brokeri de petrol venezueleni au fost inculpaţi că au cumpărat din Statele Unite componente electronice destinate să echipeze avioane, radare sau rachete şi le-au revândut unor companii ruseşti de armament.

Unele dintre aceste componente, care au tranzitat printr-un sistem financiar opac, „au fost găsite în platforme de arme ruseşti confiscate pe câmpul de luptă ucrainean”, a subliniat Merrick Garland.

Această reţea, din care doi membri au fost arestaţi în Germania şi Italia, este suspectată că a folosit aceeaşi companie-paravan pentru a transfera sute de milioane de barili de petrol venezuelean în Rusia şi China.

Trezoreria SUA a adoptat sancţiuni împotriva unuia dintre responsabilii acestei reţele, rusul Iuri Orehov, şi a două dintre companiile sale cu sediul în Germania şi Dubai. „Au contribuit indirect la războiul nejustificat al Kremlinului împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat.

În cel de-al doilea dosar, trei persoane au fost arestate în Letonia şi una în Estonia pentru că au încercat să exporte în Rusia o maşină de măcinat ultramodernă susceptibilă de a fi deturnată în scopuri nucleare.

Inculpaţi pentru fraudă şi spălare de bani, aceştia fac obiectul unor cereri de extrădare din partea Statelor Unite.

Numărul doi al Trezoreriei, Wally Adeyemo, a organizat vineri la Washington o reuniune pe tema sancţiunilor împotriva Rusiei care a reunit, inclusiv SUA, responsabili din 33 de ţări. El a estimat miercuri că aceste noi cazuri ilustrează „disperarea Rusiei” care, în opinia sa, se confruntă cu probleme tot mai mari în obţinerea tehnologiilor necesare efortului său de război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri