Asociaţia Transplantaţilor din România a organizat, joi, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, evenimentul „Cu mic cu mare, la plimbare”, parte a campaniei „World Kidney Day” în România.

Potrivit presedintelui asociatiei, Gheorghe Tache, membri ai asociaţiei şi pacienţi au facut plimbari joi seară în Parcul IOR, dar şi în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea şi au oferit celor interesaţi informaţii privind afecţiunile renale şi riscurile obezităţii asupra sănătăţii rinichiului.

„Vrem să tragem semnal de alarmă. Este un demers de conştientizare şi informare a populaţiei asupra afecţiunilor renale şi a obezităţii. Astfel de evenimente ar putea să aibă loc şi în Oradea, Bacău şi Galaţi”, a precizat Tache.

„Ziua Mondială a Rinichiului” este o campanie de nivel mondial lansată din iniţiativa comună a International Society of Nephrology (ISN) şi a International Federation of Kidney Foundations (IFKF).

În fiecare an, „Ziua Mondiala a Rinichiului” se desfasoara sub o deviza. În 2017, aceasta este „Boala renală şi obezitatea” şi promovează educaţia despre consecinţele negative ale obezităţii şi asocierea acesteia cu afecţiuni renale şi pledează pentru un stil de viaţă sănătos.

Datele statistice arată că, în 2014, peste 600 de milioane de persoane din întreaga lume erau afectate de obezitate, iar pentru următorii 10 ani se preconizează o creştere cu 40% a acestei cifre.

Obezitatea şi excesul ponderal reprezintă al V-lea cel mai mare risc de deces la nivel global. Acest lucru se datorează faptului ca obezitatea este un factor de risc pentru boli ca: diabetul, hipertensiunea şi bolile inimii. Pe lângă asocierea cu bolile cronice de rinichi, obezitatea este cunoscută ca factor de risc pentru calculii renali şi pentru diferite tipuri de cancere, cum ar fi cancerul renal şi altele.

Pentru persoanele afectate de obezitate, riscul de a face boală cronică de rinichi este cu 83% mai mare decât la indivizii cu greutate normală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here