Caută
Close this search box.

Summit G20: UE a recunoscut decizia SUA de a se retrage din acordul climatic de la Paris

Preşedintele Donald Trump a declarat că summitul G20 a fost un „minunat succes”, în ciuda poziţiei izolate a Statelor Unite în privinţa Acordului climatic de la Paris.

Într-o declaraţie comună, liderii a 18 naţiuni şi UE au recunoscut decizia SUA de a se retrage din acordul climatic de la Paris. Cu toate acestea, Angela Merkel a precizat că ceilalţi membri din G20 au rămas angajaţi „ireversibil” în acord.

Deşi au existat îndoieli că se va depăşi blocajul pe această temă, în cele din urmă, s-a ajuns la un acord final, iar declaraţia comună a summitului a fost făcută oficial sâmbătă, transmite BBC, preluat de Mediafax.

Declaraţia comună a G20 se arată că SUA „se va strădui să colaboreze îndeaproape cu alte ţări pentru a le ajuta să acceseze şi să utilizeze combustibilii fosili mai curat şi mai eficient”.

Într-o conferinţă de presă, în care a prezentat concluziile de la finalul G20, cancelarul german Angela Merkel a deplâns poziţia lui Donald Trump, dar că a „mulţumit” celorlalte 19 naţiuni care au ratificat acordul.

Cu toate acestea, ulterior, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că ratificarea acordului de către Turcia este în prezent îndoielnică, deoarece retragerea SUA a pus în pericol compensaţiile pentru ţările în curs de dezvoltare.

Erdogan a subliniat că, atunci când s-a semnat acordul, Franţa a promis că Turcia va fi eligibilă să primească despăgubiri pentru unele dintre costurile pe care le implică punerea în practică a Acordului de la Paris.

„Am spus că, dacă s-ar întâmpla acest lucru, acordul va trece prin Parlament, dar altfel nu va trece”, a declarat Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că Parlamentul nu a aprobat încă Tratatul.

O altă concesie pe care Donald Trump primit-o la G20 a fost în privinţa comerţului, liderii mondiali subliniind dreptul ţărilor de a-şi proteja pieţele cu ceea ce au numit „instrumente legitime de apărare comercială”.

De altfel, Trump a scris un mesaj pe Twitter, în care precizează că discuţiile au fost un succes şi o felicită pe Angela Mekel pentru modul în care a organizat summitul.

„Summitul G20 a fost un succes minunat şi a fost organizat minunat de cancelarul Angela Merkel”, a scris Donald Trump.

La Hamburg, protestele violente au continuat chiar şi după încheierea summitului. Duminică noaptea demonstranţii au incendiat mai multe maşini. Potivit poliţiei, 213 de agenţi ai forţelor de ordine au fost răniţi, iar 143 de protestatari au fost reţinuţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri