Expoziția ”România nobilă și regală” a fotografului portughez José Luís Jorge va fi inaugurată vineri la sediul Institutului Cultural Român de la Lisabona.

 

Vor fi expuse 40 de fotografii ale câtorva dintre reședințele familiei regale române, adevărate bijuterii arhitecturale: Palatul Regal din București (azi Muzeul Național de Artă al României), Palatul Elisabeta, Palatul Cotroceni, Palatele Peleș și Pelișor din Sinaia, Castelul Bran, Vila Marelui Voievod Mihai din Eforie Nord, Vila Reginei Maria din Mamaia, Palatul Reginei Maria din Balcic. Monumentele enumerate sunt opere semnificative ale unor arhitecți precum Paul Gottereau, Karel Liman, Duiliu Marcu și Horia Creangă.

Autorul expoziției, fotograful José Luís Jorge, un bun cunoscător și prieten de cursă lungă al României, a plecat, cu sprijinul ICR Lisabona, în aventura care l-a dus la descoperirea a ceea ce el numește ”mici paradisuri ascunse”, după ce a găsit ”îngropat” într-o arhivă unul dintre jurnalele lui Fernando Lara Reis, cel mai mare călător portughez din secolul XX. În 1932, la întoarcerea din Macao, acesta a trecut și prin România.

Întâmplarea a făcut ca, în timp ce vizita o expoziție de ”artă fotografică” la București, Fernando Lara Reis să o întâlnească pe regina Maria care, ulterior, l-a și invitat la reședința sa de la Palatul Cotroceni. ”Mi s-a împlinit dorința de a o vedea pe cea mai frumoasă regină a tuturor timpurilor”, a scris mai târziu Lara Reis în ”Jurnalul” său, amintește ICR Lisabona într-un comunicat de presă.

Evenimentul are loc în cadrul programului ”12 capitole ale creativității românești” (capitolul arhitectură), organizat împreună cu Ambasada României în Portugalia în anul celebrării unui secol de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-portugheze, și pornește de la strânsele legături de familie între casele regale ale Portugaliei și României: regina Stefania a Portugaliei, soție a regelui Pedro al V-lea, era sora regelui Carol I al României în timp ce fratele mai vârstnic al acestuia, principele moștenitor Leopold, a fost căsătorit cu sora regelui Pedro al V-lea, Dona Antonia de Braganza, cei din urmă fiind părinții marelui rege Ferdinand al României.

Expoziția va fi deschisă până pe 29 ianuarie 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.