Caută
Close this search box.

Realitatea din spatele demisiei de la sport: bani neplătiți unor campioane mondiale, îndreptați spre alte federații

Demisia de ”răsunet” care vine din rândul Guvernului României și a fost anunțată în dimineața zilei de vineri nu este deloc întâmplătoare. Dimpotrivă. Ea a fost chiat așteptată, ca un gest firesc, de numeroși cunoscători și iubitori ai sportului.

Cei care au urmărit, fie și în mică măsură, evoluția lucrurilor din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, știu că ministrul demisionar Marius Dunca s-a aflat, în ultimele zile, în mijlocul unor puternice controverse mediatice, în urma neplății sumelor cuvenite pentru performanțele celei mai titrate federații olimpice a României în 2017, aceea de canotaj. Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută chiar la sediul MTS din strada Vasile Conta nr.16, că se retrage din Guvern, tocmai într-un moment în care presa prezenta modul cel puțin bizar în care au fost recompensate performanțele majore ale anului trecut.

Fonduri au existat, dar au mers la tenis cu piciorul, dans sportiv etc.

Astfel, fondurile ministerului au fost îndreptate cu precădere către federațiile neolimpice, cum ar fi cele de tenis cu piciorul, dans sportiv etc, în vreme ce Federația Română de Canotaj, cu cele mai bune performanțe din întreg sportul românesc și cu două titluri mondiale la probe olimpice de importanță majoră, nu a primit niciun leu din fodurile de premiere destinate sportivilor și tehnicienilor. Situația devenise cu atât mai absurdă cu cât au trecut 4 luni de ”mondialele” de canotaj, iar din suma de 1,3 milioane de lei cuvenită performerilor de acolo nu s-a plătit niciun leu, ministrul Marius Dunca spunând mereu ca ” se va plăti în ianuarie”, dar luna ianuarie este, iaă, ca și încheiată, iar campioanele mondiale de la canotaj nu au văzut niciun ban din premiile legale pe care ar fi trebuit să le încaseze de mult.

După ce doi miniștri, reputatele și valoroasele multiple campioane olimpice Gabriela Szabo și Elisabeta Lipa (între care, primul, chiar coleg de partid cu actualul demisionar), blocaseră premierile pentru federațiile neolimpice, ele au fost deblocate de Marius Dunca, lucru care – probabil – nu ar fi însemnat nicio nenorocire în condițiile în care nu s-ar fi plătit și premiile celor mai importante federații olimpice. Situația a fost semnalată, fără niciun succes, de federația de canotaj, ca și de alte personalități sau entități sportive. Cele 11 campioane mondiale șa canotaj își așteaptă premiile de câte 56.000 lei de 4 luni, în vreme ce sute de sportivi și antrenori de la probe neolimpice precum tenisul cu piciorul sau dansurile sportive și-au primit de mult banii cuveniți. (foto aflacum.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri