Tamar Samash, ambasadoarea Israelului la Bucureşti, a afirmat, într-un interviu pentru Agerpres, că Liviu Dragnea şi premierul Viorica Dăncilă au fost invitaţi la Tel Aviv pentru a se întâlni cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

Nu aflăm nimic însă despre mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, subiect care a creat mari dispute la Bucureşti.

”El merge în Israel (n.r. – preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea – n.r.) şi merge şi premierul. Au fost invitaţi în Israel să se întâlnească cu Netanyahu, aşa că merg. Sunt relaţii foarte bune între România şi Israel, tot timpul. (…) Este important pentru noi să invităm în Israel liderii Guvernului român. Acum îi avem pe domnul Dragnea şi pe doamna Dăncilă care vor veni în Israel. Sperăm că vor avea nu doar întâlniri bune, ci şi întâlniri fructuoase, care să dezvolte domeniile în care putem coopera”, a declarat ambasadoarea Tamar Samash, conform Agerpres.

În ceea ce priveşte obiectivele vizitei, aceasta a arătat că se doreşte o dezvoltare mai puternică a relaţiilor economice: cooperarea în domeniul cybersecurităţii, agriculturii, dar şi în ceea ce priveşte cultura.

”Este foarte important, pentru că sunt aproximativ 400.000 de israelieni care au venit din România sau vorbesc română (…). De asemenea, pentru noi este important să arătăm publicului român ce avem de arătat şi ce avem în comun pentru că, de fapt, avem atât de multe valori şi idei în comun – filme, teatru, muzică, dans”, a mai spus ambadadoare.

Mutarea ambasadei

România ar putea fi primul stat european care îşi mută ambasada din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim, după ce Guvernul a adoptat un memorandum în acest sens. Anunţul făcut de Liviu Dragnea, liderul PSD, a stârnit reacţii aprinse şi a înroşit linia telefonică dintre preşedinte şi premier.

La câteva ore după ce, săptămâna trecută, Dragnea a anunţat decizia luată de Guvern, Klaus Iohannis a reacţionat vehement, transmiţând că nu a fost informat sau consultat în prealabil.

Apoi Iohannis a declarat în privința memorandumul privind mutarea ambasadei la Ierusalim că a înțeles că Guvernul a dorit doar să creeze o platformă de discuții.

Problema recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a statului Israel reprezintă un punct sensibil în conflictul Israeliano-Palestinian, motiv pentru care Organizaţia Naţiunilor Unite a solicitat statelor membre să nu-şi mute misiunile diplomatice. Primul care a făcut acest pas, a fost însă preşedintele SUA, Donald Trump.

Guvernul confirmase abia marți seara, printr-un comunicat de presă, că Dăncilă va pleca în Israel, fără să menționeze că va fi însoțită și de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Dragnea pleacă în vizită în Israel chiar în ziua în care Înalta Curte de Casație și Justiție judecă ultimul termen al procesului în care liderul PSD este judecat pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

1 COMENTARIU

  1. O duce si pe doamna la nstruire si validare pe pozitia de premier?ce sa facem, noi de ăștia tip Dragnea-Dăncilă_Tăriceanu nu mai scapam in veci!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.