Caută
Close this search box.

Întâlnire surpriză. Întrevedere neașteptată între Moon Jae-in și Kim Jong-un

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in și liderul nord-coreean, Kim Jong-un s-au întâlnit sâmbătă în zona demilitarizată care separă cele două Corei, informează AFP. Cei doi lideri au  creat surpriza de a se întrevedea a doua zi după anunțul președintelui american Donald Trump, care a declarat că summit-ul cu Kim Jong-un ar putea avea loc în cele din urmă.

Fotografiile lansate de Seoul arată că Moon Jae-in îi scutura mâinile și îl îmbrățișează pe omologul său Kim Jong-un. Cei doi lideri s-au întâlnit timp de două ore în satul Panmunjon, unde s-au întâlnit și pe 27 aprilie și au emis o declarație comună în care au promis că își vor îmbunătăți relațiile. „Au avut un schimb de opinii și au discutat modalități de punere în aplicare a declarației Panmunjon și de asigurare a succesului summit-ului Coreea de Nord – SUA”, a afirmat într-o declarație președinția sud-coreeană, adăugând că Moon Jae-in ar face o declarație personală duminică dimineața.

Trump a anulat summit-ul de la Singapore cu Kim Jong-un. Însă, în mai puțin de 24 de ore și-a anunțat optimismul, invocând posibila continuare a summit-ului după „discuții foarte productive cu Coreea de Nord pentru ca summit-ul să aibă loc”.

Anularea bruscă a summit-ului Trump-Kim a plasat Coreea de Sud pe „regizorul” din spatele dialogului, care a jucat un rol esențial în negocierile din ultimele luni dintre Phenian și Washington. Întâlnirea de sâmbătă, cea de-a patra între liderii celor două țări care au rămas încă din punct de vedere tehnic în război, a avut loc în cel mai mare secret, fiind ferită de ochii presei, spre deosebire de întâlnirea din 27 aprilie, desfășurată sub ochii camerelor.

Acesta este ultimul episod incredibil de pe peninsula coreeană. În trecut, liderii Statelor Unite și Coreei de Nord se amenințau reciproc, iar acumse anunță un summit în Singapore pentru iunie 2018. Primul summit între un președinte al Statelor Unite în exercițiu și un membru al dinastiei Kim, presupune, mai presus de toate, scopul de a încorpora o perioadă de relaxare fără precedent.

Washington-ul cere o „denuclearizare completă, verificabilă și ireversibilă”. Phenian-ul a declarat că nu va renunța niciodată la arsenalul său nuclear până când nu se va simți în siguranță față de ceea ce vede ca agresiune americană.

Reuniunea de sâmbătă sporește probabilitatea unui summit între Washington și Phenian, a declarat Koh Yu-hwan, expert în relațiile coreene la Universitatea Dongguk (Seoul). Ea își propune să rezolve neînțelegerile cauzate de problemele de comunicare dintre Phenian și Washington și să pregătească terenul pentru acest summit .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri