Marocul a rupt relaţiile sale diplomatice cu Iranul. Statul acuză această ţară că a facilitat livrarea de arme Frontului Polisario prin intermediul aliatului său, Hezbollahul libanez, informează AFP, via Agerpres.

Netanyahu, cu o bucată dintr-o dronă iraniană în mâini, mesaj dur adresat „tiranilor de la Teheran”

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Rabat, ministrul marocan al Afacerilor Externe, Nasser Bourita, a precizat că decizia nu are nimic de-a face cu evoluţiile din Orientul Mijlociu, cu referire la actualele tensiuni dintre Arabia Saudită sunită şi Iranul şiit, care susţin tabere opuse în numeroase conflicte regionale.

Marocul mai rupsese legăturile cu Iranul în 2009

Marocul a mai rupt legăturile sale cu Iranul la începutul anului 2009, pentru a protesta contra „activismului” religios al Teheranului în regat. Relaţiile au fost restabilite în 2014.

O „primă tranşă de arme a fost recent furnizată Frontului Polisario”, care militează pentru independenţa Saharei Occidentale şi este susţinut de Algeria, printr-un „element” al ambasadei iraniene la Alger, a indicat Bourita.

„Marocul dispune de dovezi incontestabile, persoane identificate şi fapte precise care confirmă această înţelegere între Polisario şi Hezbollah împotriva intereselor supreme ale regatului”, a arătat şeful diplomaţiei marocane.

Ambasadorul marocan a părăsit Iranul

Ambasadorul Marocului la Teheran „a părăsit marţi Iranul şi voi cere însărcinatului cu afaceri al ambasadei Iranului să părăsească regatul fără întârziere”, a adăugat Bourita.

În replică, gruparea şiită Hezbollah, citată de agenţia EFE, a cerut Marocului să caute „alte argumente mai convingătoare” pentru a rupe relaţiile diplomatice cu Iranul.

Întindere deşertică de de 266.000 de km pătraţi, Sahara Occidentală, singurul teritoriu din continentul african al cărui statut post-colonial nu a fost reglementat, este revendicată de Maroc, ţară care controlează cea mai mare parte a sa, şi de Frontul Polisario, care cere un referendum de autodeterminare, aminteşte AFP.

Motive legate de gherilă

Marocul respinge orice altă soluţie în afara unei autonomii sub suveranitatea sa. O încetare a focului a intervenit în 1991, după mai mulţi ani de conflict.

Vineri, Consiliul de Securitate a adoptat o rezoluţie care cheamă părţile în conflict din Sahara Occidentală la „negocieri fără precondiţii” şi prelungeşte doar cu şase luni mandatul Misiunii Naţiunilor Unite pentru organizarea unui referendum în Sahara Occidentală (MINURSO), care expira pe 30 aprilie.

Ultima rundă de negocieri între Maroc şi Frontul Polisario a avut loc în 2008.

1 COMENTARIU

  1. Marocul este decisiv in hotarari si actiuni, nu umbla cu jumatati de masura. Se vede stabilitatea si continuitatea -la varf- a politicii tarii.Bravo, Maroc !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 6 =