Caută
Close this search box.

Comisia Europeană, reacție puternică în dosarul Kovesi!! ”Urmărim îndeaproape ultimele evenimente în contextul procedurii de selecție. E crucial ca toți candidații pentru postul de Procuror European să fie tratați corect”

”Comisia Europeană urmărește îndeaproape ultimele evenimente în contextul procedurii de selecție. E crucial ca toți candidații, selectați de un comitet independent, să fie tratați corect în acest proces”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene în contextul transformării Laurei Codruța Kovesi în suspect într-un dosar instrumentat de secția de investigare a magistraților.

”În ce privește independența justiției în România, am arătat clar în repetate rânduri că e de importanță crucială existența unei justiții independente și profesioniste”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al executivului european.

”Un comitet independent de selecție a evaluat candidații și a trimis lista scurtă la Parlamentul European și Consiliul UE”, a mai arătat sursa citată.

Laura Codruţa Kovesi a anunţat miercuri seară că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, având calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Adina Florea, procuror al Secţiei de anchetare a magistraţilor, a declarat joi dimineaţă că dosarul în care Laura Codruţa Kovesi este citată ca suspect a fost deschis în urma plângerii lui Sebastian Ghiţă din decembrie 2018, anunță News.ro. Adina Florea este procurorul de caz în dosarul constituit în urma plângerii lui Ghiță legată de operațiunea privind aducerea în România din Indonezia a lui Nicolae Popa, condamnat în dosarul delapidării FNI.

Raportul MCV al Comisiei Europene din noiembrie 2018 critica  noua secție pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați. ”Înființarea, în temeiul legilor justiției modificate, a noii secții de anchetare a infracțiunilor comise de magistrați dă naștere unei îngrijorări deosebite în ceea ce privește lupta împotriva corupției, întrucât o nouă structură ar putea fi mai vulnerabilă în ceea ce privește independența decât a fost cazul până în prezent în ceea ce privește DNA, dat fiind că ar putea fi utilizată ca instrument suplimentar de intimidare a magistraților și de exercitare de presiuni asupra acestora. În plus, fiind un departament cu atribuții generale care acoperă toate categoriile de infracțiuni comise de magistrați, acestuia îi va lipsi, de asemenea, expertiza în ceea ce privește anchetarea infracțiunilor de corupție specifice, iar impactul ar fi amplificat dacă anchetarea tuturor persoanelor care au legătură cu un caz în care este implicat un magistrat nu ar mai intra în competența DNA”, arăta raportul MCV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri