Caută
Close this search box.

Ziua Internațională a Femeii marcată de proteste. Proteste pentru egalitatea de gen la Madrid

Zdrăngănind oale și tigăi, câteva sute de protestatari s-au adunat la Madrid în primele ore ale zilei de vineri pentru a marca începutul Zilei Internaționale a Femeii, relatează Reuters.

Femeile – unele purtând pungi și haine purpurii și ținând bannere pe care scria: „Sora Te cred” – s-au întâlnit la miezul nopții în piața Puerta del Sol, în inima capitalei spaniole, într-unul din primele proteste din Europa pentru a comemora ziua și să solicite mai multă egalitate de gen. Purpuriul a fost, în ultimii ani, culoarea protestatarilor pentru drepturile femeii. „Este esențial să se demonstreze și mai mult într-o zi ca ziua femeilor, deoarece există încă multe lacune și probleme în societate pe care femeile le întâmpină și trebuie să le depășească. Suntem într-o societate patriarhală”, a declarat Abril Vilatrollol, o studentă la cinematografie de 21 de ani, care protestează în piață. Ea a adăugat că uneori se teme de siguranța ei când se îndreaptă acasă după o petrecere noaptea și susține că există o discriminare clară față de femeile din sectorul cinematografiei.

Marile mitinguri sunt așteptate în Spania mai târziu vineri, în timpul unei greve generale, într-un moment în care inegalitatea de gen a devenit o problemă divizionară înaintea alegerilor parlamentare din 28 aprilie.

Noul partid de dreapta Vox, care, potrivit sondajelor de opinie, ar câștiga pentru prima dată locuri în alegerile parlamentare, a cerut eliminarea legilor spaniole privind violența de gen, una dintre propunerile sale de marcă comercială. Partidul Popular Conservator nu va participa la demonstrațiile majore din 8 martie, argumentând că a fost politizată de stânga. Pe de altă parte, socialiștii prim-ministrului Pedro Sanchez au făcut ca egalitatea de gen să devină o prioritate principală a campaniei sale de guvernare de nouă luni și în campania de realegere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri