Caută
Close this search box.

China interzice Bitcoin. De ce nu mai sunt criptomonedele profitabile

bitcoin

China intenționează să interzică minarea de Bitcoin, relatează Reuters. Autoritățile de la Beijing au publicat lista revizuită a activităților pe care le vrea eliminate sau restricționate, document ce include așadar criptomonedele. 

Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă, organismul chinez de planificare economic,  revizuiește periodic, din 2011 încoace, lista industriilor care fie trebuie impulsionate, fie restricționate sau chiar eliminate. În cea din urmă categorie este plasat Bitcoinul, într-o țară care reprezintă o piață uriașă și care are deja statutul de cel mai mare producător de echipamente hardware pentru minat criptomonede.

În ultimele șase luni criptomonedele și-au diminuat rolul în piață. O confirm și analistul economic Liviu Moldovan, care amintește că în ultima jumătate de an Bitcoinul s-a tranzacționat într-un palier exterm de îngust. Este mai ușor și realist să interzici o criptomonedă decât să te aventurezi să o reglementezi. În plus, minatul de Bitcoin nu mai este deloc rentabil, explică, mai departe, Liviu Moldovan:

A reglementa înseamnă că acorzi o imagine oficială asupra fenomenului. (…) Este puțin rentabil să mai minezi. Dacă acum cinci ani îți lua câteva zile, acum poate dura câteva trimestre. (…)

Interesantă rămâne tehnologia din spatele monedelor virtuale, care, în realitate, nu au niciun fel de active în spate. Chiar și într-un scenariu în care Bitcoinul pleacă… blockchain-ul rămâne. Vom putea așadar vede în viitor și criptomonede oficiale, de stat? Răspunde, din nou, Liviu Moldovan:

Sigur că da. S-au făcut studii chiar în rândul Băncii Centrale Europene. Și la un moment dat chiar BCE ar putea să adopte o tehnologie de acest gen. Dar nu initial coin offering. Fenomenul cel mai blamat. Ofertele inițiale de criptomonede, în care apărea către un start-up, stângea bani și emitea monede virtual inventate, care nu se bazau pe nimic.
Industria criptomonedelor a intrat sub radarul autorităților chineze în 2017, când organismul de reglementare a început să interzică ofertele inițiale de criptomonede și să închidă platformele de tranzacționare. Simultan, China a început să limiteze minarea de criptomonede, măsură care a determinat multe firme să își relocheze baza de operațiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri