Caută
Close this search box.

Monica Macovei: Modificarea Constituției după referendumul din 26 mai trebuie să vizeze și reducerea numărului de parlamentari

Monica Macovei

Modificarea Constituției după referendumul din 26 mai trebuie să vizeze și reducerea numărului de parlamentari la 300, așa cum a rezultat din referendumul din 2009, a declarat pentru RFI fostul ministru al Justiției Monica Macovei, eurodeputată aflată pe final de mandat.

Monica Macovei spune despre modificarea Constituției în urma referendumului pe justiție că dezbaterea ar trebui extinsă: ”Eu aș adăuga câteva lucruri apropo de modificarea Constituției. De exemplu, amnistia și grațierea trebuie să nu existe sau să fie prelungite și schimbați termenii și pentru alte fapte, nu numai de corupție: crimă organizată, violuri și alte fapte grave. De asemenea, la referendum trebuie să punem în aplicare și maxim 300 de parlamentari, să nu uităm că avem un referendum validat de ani de zile, care n-a fost pus în practică”.

De asemenea, eurodeputata crede că ”avem o prevedere unică în Constituțiile țărilor democratice, acea prevedere care spune că averea se prezumă a fi dobândită licit. De asta este foarte greu să transpunem Directiva confiscării extinse, care nu a fost transpusă nici până astăzi, deși a expirat termenul din 2016”.

Monica Macovei s-a referit și la OUG-urile în domeniul justiției: ”În ceea ce privește Ordonanțele de Urgență în domeniul justiției, că asta a promis și doamna Dăncilă la Bruxelles, a fost și întrebare la referendum, eu am următorul comentariu: sigur, dar după OUG 13, PSD, ALDE și UDMR au învățat lecția, au modificat Codurile Penale și alte legi în procedură de urgență în Parlamentul României și președintele acestor comisii a fost domnul Iordache, cel cu Iordache-altă întrebare, cel care a inițiat OUG 13. Deci nu ajunge asta, că nu se dau Ordonanțe de Urgență, pentru că avem exemplul din ultimii doi ani. Când au văzut că a ieșit lumea în stradă după OUG 13, au schimbat tactica și au făcut procedură de urgență în Parlament”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri