Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, spune că gestul Vioricăi Dăncilă de a merge în Parlament pentru a cere aprobare de remaniere a guvernului este lipsit de riscuri în ceea ce o privește.

Chiar dacă propunerea de remaniere a executivului este respinsă, premierul nu-și riscă funcția. Vechii miniștri vor rămâne pe locurile lor, Viorica Dăncilă va trebui să găsească alte soluții, dar în orice caz asta nu-i periclitează funcția de prim-ministru. Un prim-ministru poate fi dat jos numai prin moțiune de cenzură, a explicat Augustin Zegrean la Digi24.

Președintele nu avea altă soluție decât să facă trimitere la articolul 85 din Constituție, alineatul 3, spune Augustin Zegrean. Guvernul, prin această propunere de remaniere, își schimbă compoziția politică.

În situația aceasta, președintele poate să semneze decretul de remaniere doar în baza aprobării date de Parlament, aprobare solicitată de prim-ministru. „Dacă Parlamentul nu aprobă remanierea, rămânem cu ce avem, adică rămân miniștrii în funcție – cei care sunt în funcție, nu cei care au plecat, acolo avem o problemă, acolo vor fi niște interimari”, a spus Zegrean.

Articolul 107 din Constituție stipulează în ce situații premierul își pierde funcția – fie prin retragerea încrederii prin moțiune de cenzură, fie prin incapacitate, deces etc. Nu suntem acolo, a punctat Augustin Zegrean.

Zegrean: Dacă Parlamentul îi votează pe noii miniștri, Președintele trebuie să-i numească

„Noi nu avem instituția solicitării votului de încredere”, a insistat Augustin Zegrean.

„Prim-ministrul nu merge la Parlament să ceară un vot de încredere, cum spun mulți, ci merge să obțină aprobare pentru remaniere. Dacă nu primește aprobare, vom vedea atunci ce se întâmplă, dar eu cred că o primește și v-am spus, miniștrii care au fost excluși și pentru care au fost propuși alții să fie în locul lor rămân pe funcții, pentru că nu se acceptă remanierea.

În schimb, dacă Parlamentul îi votează pe noii miniștri, președintele trebuie să-i numească, nu se mai poate opune numirii lor, pentru că de data aceasta, Parlamentul este cel care-i votează, nu mai este doar solicitarea premierului. Va fi de discutat, când va fi momentul, n-am mai avut astfel de situație, dar eu cred că aceasta este interpretarea corectă a Constituției”, a precizat Augustin Zegrean,

25 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 4 =