A fost scandal mare marți în Parlament, la audierile miniştrilor propuşi de Ludovic Orban. Aleşii şi-au aruncat cuvinte grele, s-au acuzat că folosesc un limbaj de mahala şi că se ţin de ″furtișaguri″⁣ din bani publici.

Programul și rezultatele audierilor miniștrilor propuși

-► Virgil Popescu – ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (ora 9,00) – aviz favorabil
-► Ion Ştefan – ministrul propus al Dezvoltării (10,00) – aviz negativ
-► Ionuţ Stroe – ministrul propus al Tineretului şi Sportului (12,00) – aviz negativ
-► Cătălin Predoiu – ministrul propus al Justiţiei (13,00) – aviz negativ
-► Monica Anisie – ministrul propus al Educaţiei (14,00) – aviz negativ
-► Bogdan Aurescu – ministrul propus al Afacerilor Externe (15,00) – aviz favorabil
-► Bogdan Gheorghiu – ministrul propus al Culturii (ora 16,00) – aviz negativ

În urma audierii, comisiile întocmesc un aviz comun, care este consultativ.

Cert este că în Parlament, la audierile de marți ale miniștrilor propuși de Ludovic Orban, a avut loc un circ în toată regula. Parlamentarii PSD i-au luat la rost pe ministrul propus al Dezvoltării și pe cel propus pentru Economie. Nu s-au sfiit să-și arunce unii altora cuvinte ca ”tractorist” și să vorbească despre “scandalagismele” ori chiar “furtișagurile” din politică.

ora 17.30 Bogdan Gheorghiu – ministrul propus al Culturii – a primit aviz negativ – 9 voturi „pentru”, 13 „împotrivă” și 2 abțineri.

ora 16.50 Bogdan Aurescu – ministrul propus al Afacerilor Externe – a primit aviz favorabil – 23 voturi ”pentru”, 15 împotrivă și 3 abțineri.

ora 16.05 Monica Anisie – ministrul propus al Educaţiei – aviz negativ, cu 14 voturi ”pentru”, 1 abținere și 15 voturi ”împotrivă”.

Ministrul propus al Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a afirmat porneşte de la premisa că următorul său mandat va fi tot “unul tot scurt”.

“Pornesc de la premisa că următorul mandat este unul tot scurt. (…) În consecinţă, măsurile pe care le-am propus prin acest program de guvernare sunt unele realiste şi care se pot realiza într-un timp scurt”, a spus ea, potrivit Agerpres.

Monica Anisie a mai afirmat că şi-a propus introducerea experţilor internaţionali în evaluarea granturilor. Potrivit ei, creşterile salariale pentru cadrele didactice în anul 2020 se vor realiza.

Anisie a mai spus că în momentul în care a ajuns la minister exista o metodologie de evaluare a şcolilor doctorale, însă a luat decizia de a fi realizată o altă metodologie conform legislaţiei în vigoare. “ARACIS a renunţat să o pună în practică. De aceea am luat decizia. Nu să modific o metodologie, ci să se realizeze conform legii”, a explicat Anisie.

Totodată, ministrul a arătat că susţine generalizarea Programului “Masa Caldă”, însă că trebuie identificate posibilităţile unităţilor de învăţământ de a dezvolta acest program.

“Mai întâi de toate, ar trebuie să vedem care sunt efectele pilotării masteratului didactic şi apoi să îl dezvoltăm într-un proiect generalizat. Sunt convinsă că în curând vom avea cadre didactice pregătite prin acest tip de masterat didactic”, a adăugat ea.

Anisie a anunţat că vor fi evaluate institutele de cercetare, rezultatele urmând a fi făcute publice, şi că are în vedere şi simplificarea procedurilor de echivalare a diplomelor.

ora 14.15 Ministrul interimar al Educaţiei, Monica Anisie, propusă pentru un nou mandat la minister, a declarat că a luat măsuri atât pentru elevi, cât şi pentru debirocratizarea sistemului de educaţie.

“Imediat ce am ajuns la conducerea MEC am realizat ceea ce am promis la audierile din comisii, şi anume am aprobat prin ordin de ministru manualele restante din guvernarea anterioară pentru a asigura livrarea acestora într-un timp cât mai scurt către elevii de clasa a VII-a. Totodată, trebuie să precizez că imediat am demarat procedura de realizare a manualelor pentru elevii care vor fi în clasa a VIII-a, începând cu anul şcolar 2020 – 2021, astfel încât să nu mai existe sincope la 1 septembrie”, a spus Anisie, la audierile din Comisiile reunite pentru învăţământ.

Ea a adăugat că, imediat după preluarea mandatului, acum trei luni, şi-a concentrat atenţia şi asupra unor măsuri pentru profesori.

″Şi, aşa cum am promis în faţa dumneavoastră, am declanşat debirocratizarea activităţii cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar. Am considerat că este necesară eficientizarea activităţii cadrelor didactice, astfel încât să avem un act educaţional de calitate. De multe ori, profesorii se plâng de faptul că sunt împovăraţi de hârtii, că de fapt nu acela este rolul lor în cadrul şcolii. (…) Am constituit la nivelul MEC un grup de lucru (…) pentru a realiza pe termen scurt, mediu şi lung o debirocratizare adevărată în sistemul de educaţie”, a detaliat Monica Anisie, potrivt Agerpres.

Eliminarea discriminării elevilor privind accesul în învăţământul liceal este o altă măsură luată de Monica Anisie, propusă din nou pentru portofoliul de la Educaţie. “Am dat un ordin de ministru de modificare a ordinului privind admiterea în învăţământul liceal şi profesional de stat”, a spus Anisie.

Nu în ultimul rând, la nivelul MEC au fost constituite mai multe grupuri de lucru, unul dintre acestea fiind pentru prevenirea violenţei psihologice.

ora 13.50 Ionuţ Stroe – ministrul propus al Tineretului şi Sportului – a primit aviz negativ, după ce a fost respins cu 10 voturi ”pentru”, 12 abțineri și 5 voturi ”împotrivă”

ora 11.50 Ion Ştefan – ministrul propus al Dezvoltării – a primit aviz negativ – 7 voturi pentru, 7 abțineri și 20 de voturi împotrivă.

Ion Ştefan a declarat, după audiere, că nu vrea un vot pozitiv din partea PSD, iar PNL nu a făcut “un blat” cu social-democraţii.

“PNL nu are blat cu PSD, nu îmi doresc un vot pozitiv din partea PSD. PSD pentru mine este o ciumă roşie, care nu a făcut şi nu va putea face decât rău României. (…) O să ajungem în plen, o să le cerem PSD să nu ne voteze. PNL nu are nevoie de PSD, nici măcar România nu mai are nevoie de PSD. PSD a făcut mult prea mult rău României, în ’62 ne-au împuşcat, în ’90 ne-au împuşcat, la Revoluţie. (…) Social-democraţii, PSD de astăzi, prin Ion Iliescu şi toţi ceilalţi, sunt urmaşii acelor oameni, ei au făcut tot răul ăsta în România. În iunie ne-au gazat, în august ne-au gazat, iar acum sunt nemulţumiţi că le-am pus capac la borcanul de miere. Vom lupta până al capăt cu PSD”, a afirmat Ştefan, potrivit Agerpres.

El a adăugat că a avut posiblitatea la audiere să vorbească despre lucrurile pe care le-a găsit în Ministerul Lucrărilor Publice, lucruri “nu atât de plăcute cetăţenilor”.

“O să am ocazia în continuare să aduc în spaţiul public multe din neregulile găsite în cadrul ministerului. (…) Scopul meu şi obiectivele ministerului şi ale mele ca ministru sunt să dezvoltăm România, dar pentru a dezvolta România trebuie să punem capac la borcanul cu miere. Acolo, în minister, e multă multă miere şi există un roi în jurul ministerului şi am spart stupul, am răsturnat stupul, e atâta supărare că nu vă puteţi imagina. Cu toţii sunt supăraţi de ce facem aceste controale. Le vom continua, vom opri risipa banului public”, a susţinut ministrul desemnat.

Ion Ştefan a precizat că a sesizat instituţiile statului cu toate neregulile găsite.

ora 11.00 Virgil Popescu – ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – a primit aviz favorabil cu 23 de voturi pentru și 21 împotrivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.